FARUK LONČAREVIĆ SA NASLOVOM „TAKO DA NE OSTANE ŽIVA“ OSVOJIO NAGRADU ZA NAJBOLJI FILM FESTIVALA U IZMIRU

Još jedan BH film ima vrlo uspješan i dugoročan festivalski život. U pitanju je novo ostvarenje Faruka Lončarevića, profesora na Akademiji Scenskih umjetnosti u Sarajevo , drama „Tako da ne ostane živa“. Treći igrani film profesora Istorije filma osvojio je glavnu nagradu u međunarnodnoj konkureciji na osmom izdanju Festivala Balkan Panorama u Izmiru.

Zlatni kišobrani Balkan Panorama Festivala u Izmiru

Ovaj film premijerno je prikazan na Trieste Film Festivalu prošle godine, gdje je nagrađen specijalnim priznanjem, nakon čega je prikazan na brojnim festivalima, te je također dobitnik Nagrade za najbolji film na Mostra de Valencia.

Film je inspirisan istinitim događajem, a radnja filma smještena je u bosansku provinciju. Aida je prekinula vezu s nasilnim Kerimom i želi napredovati u životu, ali veze su jače nego što misli i banalna svakodnevnica je vodi dublje u mrak.

Scena iz filma “Tako da ne ostane živa”

Glavne uloge u filmu tumače Aida Bukva i Dino Sarija, a u filmu glume i Enes Kozličić, Aleksandar Seksan, Faketa Salihbegović – Avdagić, Mehmed Porča, Ivana Vojinović, Dženita Imamović Omerović, Mirela Lambić, Dina Mušanović, Admir Šehović, Nadine Mičić, Saša Krmpotić i Bakir Silajdžić. Režiju i scenarij za film potpisuje Faruk Lončarević, direktor fotografije je Alen Alilović, dizajn zvuka radio je Mirza Tahirović, kostimografiju Lejla Graho, montažeri filma su Redžinald Šimek i Faruk Lončarević, a film su producirali Faruk Lončarević i Rusmir Efendić.

FARUK LONČAREVIĆ je rođen 1975 u Sarajevu. Filmski je i pozorišni reditelj i profesor Istorije filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Podjednako je aktivan i u Bosni i Hercegovini kao i u Indoneziji gdje je pohađao postdiplomski studij iz tradicionalog pozorišta i snimio desetak dokumentaraca. Njegov debut MAMA I TATA osvojio je Specijalnu nagradu žirija Sarajevo film festivala, imao međunarodnu premijeru na Rotterdam Film Festivalu 2007, a na Art film festivalu u Trencinu, Slovačka, osvaja i nagradu za najbolji istočno-europski film. Njegov drugi igrani film SA MAMOM otvara se u takmičarskom programu Sarajevo film festivala i učestvuje na desetak festivala nakon toga.