EUROPEAN SHORT PITCH OTVORIO POZIV ZA PRIJAVE

European Short Pitch, koji je pokrenula NISI MASA – Evropska mreža mladih filmskih radnika, godišnji je program koji ima za cilj otkrivanje i podršku mladim evropskim talentima u razvoju njihovih kratkih filmova, te podsticanje koprodukcije i saradnje između profesionalaca industrije iz cijele Evrope. European Short Pitch kombinuje mentorstvo o razvoju kratkog filma sa događajem predstavljanja i umrežavanja, našeg Koprodukcionog foruma.

Od svog osnivanja 2007. godine, European Short Pitch je pratio preko 300 scenarista i reditelja u razvoju njihovih projekata. Mnogi od tih kratkih filmova imali su uspješnu karijeru i prikazivani su na festivalima kao što su Cannes, Berlinale, Locarno, Sundance ili IFFR…

Dodjela nagrada na jednom od predhodnih izdanja programa European Short Pitch

Program European Short Pitch će se krajem 2022. i tokom 2023. godine odvijati u hibridnom obliku i podjeljen je na tri segmenta:

Radionica pisanja scenarija, 14. – 18. novembar 2022. – online

Tokom pet dana, učesnici intenzivno rade na svojim projektima uz mentora pisanja scenarija koji vodi proces, naizmenično plenarne, grupne i individualne sesije. Osim dubinskog rada na scenariju, učesnici će dobiti i produkcijsku koučing od producenta sa iskustvom u evropskim koprodukcijama, koji će dati prilagođene savjete tokom individualnih koučing sesija. Program će upotpuniti dva predavanja o koprodukciji kratkih filmova i pisanju scenarija. Cilj ove prve sesije je poboljšati kvalitet scenarija i pripremiti učesnike da predstave svoje projekte u međunarodnom kontekstu.

Međusjednice, decembar 2022./januar 2023. (datumi TBC) – online

Između dvije glavne sesije, 12 učesnika dobija dodatne povratne informacije od svojih mentora za pisanje scenarija u online individualnoj sesiji. Štaviše, oni takođe imaju koristi od: obuke u pitchingu: tutor specijalizovan za pitch obuku drži predavanje o pitchingu i pojedinačno se sastaje sa nosiocima projekta; i grupne i individualne sesije sa distributerom/prodajnim agentom, gdje se piscima/rediteljima i priloženim producentima prezentiraju relevantne studije slučaja i nude prilagođene povratne informacije za njihove vlastite projekte.

Forum koprodukcije, februar 2023. (datumi TBC) na licu mjesta tokom Festival Travelling, Rennes i online

Cilj ove sesije je stvaranje platforme za promociju odabranih projekata, poticanje susreta i suradnje između filmskih profesionalaca i pokretanje koprodukcija kratkih filmova. Pozvani producenti, finansijeri, donosioci odluka i učesnici sastaju se dva dana kako bi uspostavili buduću saradnju. Forum koprodukcije ima formu hibridnog događaja, predloženog i online i offline (format će uzeti u obzir razvoj pandemije COVID-19). Uključuje Pitching i Q&A događaj uživo, sastanke jedan na jedan, studiju slučaja/panel, projekciju ESP filmova i ceremoniju dodjele European Short Pitch Awards, gdje najbolji projekti nagrađuju međunarodni žiri i dobivaju nagrade u novcu i naturi od partnera programa.

Kotizacija za jednu osobu po projektu iznosi 650 eura. Naknada pokriva školarinu, kao i smještaj i izdržavanje u slučaju boravka. Kotizacija ne pokriva putne troškove, koji će biti na teret učesnika. European Short Pitch prihvata maksimalno 3 osobe po projektu; dodatni učesnici moraju sami pokriti svoje troškove: smještaj, dnevnice i put. Organizatori preporučuju svim zainteresovanima da se za potrebe pokrivanja troškova kotizacije i ostalih troškova obrate svojim nacionalnim fondovima.

Sve informacije o programu i obrazac za prijavu svi zainteresovani mogu naći na Zvaničnoj web stranici programa a prijavu izvršiti putem maila info@europeanshortpitch.org.