DANAS POČINJE DRUGO IZDANJE PONTA LOPUD FESTIVALA

U šest festivalskih dana na jedinstvenim lokacijama poput tvrđave Franjevačkog samostana – Lopud 1483 i plaže hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness bit će organizirane filmske projekcije. Tako će već prve večeri festivala na obje lokacije biti prikazana višestruko nagrađivana kriminalistička drama Fargo, redatelja Joela Coena i s Frances McDormand u glavnoj ulozi. Film je nagrađen za najbolju režiju (Joel Coen) u Cannesu 1996. godine te je osvojio i dvije nagrade Oscar: za najbolji scenarij (Joel i Ethan Coen) te za najbolju glumicu u glavnoj ulozi (Frances McDormand) uz nominacije za najbolji film i za sporednu mušku ulogu (William H. Macy).

Sljedeći film na programu je Zemlja nomada, premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine, gdje je redateljica Chloe Zhao dobila nagradu za najbolji film festivala, Zlatnog lava. Filmski uspjeh Zemlje nomada okrunjen je i nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao). Iz opusa oskarovske braće Coen publika će imati priliku pogledati i filmove Ozbiljan čovjek i Spaliti nakon čitanja.

Atmosfera sa jedne od prošlogodišnjih projekcija na Festivalu

Na programu je i Kupe br. 6, dugometražni film Juhe Kuosmanena, finskog redatelja i ovogodišnjeg predavača festivalskih radionica glume i režije. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine, gdje je osvojio nagradu Grand Prix, što mu je zajamčilo festivalski uspjeh.

Dokumentarni film Navalny, kanadskog redatelja Daniela Rohera premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sundance ove godine, imat će svoju zatvorenu, ekskluzivnu projekciju i na Ponta Lopud Festivalu u tvrđavi Franjevačkog samostana – Lopud 1483. Film govori o događajima vezanim za trovanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog i prati kasniju istragu o trovanju.

Za završnu večer Ponta Lopud festival najavljuje glazbeno-filmski spektakl, projekciju filma Birdman u jedinstvenoj atmosferi Franjevačkog samostana – Lopud 1483, uz glazbenu pratnju četverostrukog osvajača nagrade Grammy, Antonija Sancheza, koji će partituru za bubnjeve odsvirati uživo pred gledateljima tijekom filmske projekcije. Birdman je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2014. godine. Dobitnik je četiri nagrade Oscar i to za najbolji film (Alejandro G. Iñárritu, John Lesher, James W. Skotchdopole), najbolju režiju (Alejandro G. Iñárritu), najbolji scenarij (Alejandro G. Iñárritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo) i najbolju fotografiju (Emmanuel Lubezki). Antonio Sanchez dobio je nagradu Grammy 2016. godine za djela koje je skladao za film Birdman.

Prelijepi ambijent Lopuda za sve goste Festivala na prijemima

Među ovogodišnjim gostima festivala su i višestrukti dobitnici Oscara, glumica i producentica Frances McDormand i redatelj, producent i scenarist Joel Coen. Oni će održati zajedničke i pojedinačne radionice na kojima će govoriti o svojim karijerama, iskustvu zajedničkog rada te o suradnji s brojnim filmskim profesionalcima u procesu nastanka filma.

Miro Putivatra, jedan od osnivača Punta Lopud Film Festivala

“Frances McDormand i Joel Coen svojim su radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost. Svoja neprocjenjiva iskustva o kreativnim procesima i filmu kao umjetnosti podijelit će s mladim talentima u inspirativnoj atmosferi otoka Lopuda. Uspješno prvo izdanje Ponta Lopud festivala ohrabrilo nas je da letvicu podignemo još više u svim segmentima programiranja i organizacije ovog događaja, u koje spadaju program za mastere i mlade talente, te posebno odabran izbor filmova za ljubitelje sedme umjetnosti”, istaknuo je Miro Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala.

Novost ovogodišnjeg programa Ponta Lopud festivala su stručni programi za snimateljice. Jedan od dugoročnih ciljeva Ponta Lopuda je i doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji. Stoga se na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC-om) posebno podupiru snimateljice iz Hrvatske i regije, za koje će biti organiziran teoretski i praktični rad s jednom od svjetski poznatih direktorica fotografije na filmu (DOP) te će se ove godine po prvi puta snimati tokom Ponta Lopud festivala.

Glumci iz regiona koji su učesnici masterclass radionice na ovogodišnjem izdanju Festivala

Podsjetimo, u međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji ‘Režija’ sudjeluje šest redateljica i redatelja:  Antoneta Alamat Kusijanović, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano.

U međunarodnom programu masterclassa Ponta Lopud festivala za filmske profesionalce u kategoriji ‘Gluma’ sudjeluje devet glumica i glumaca iz regije: Goran Bogdan, Judita Franković Brdar, Dado Ćosić, Anja Matković, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Amila Terzimehić, Sara Klimoska i Timon Šturbej.

Sve informacije o Festivalu i dešavanjima možete pronaći na Zvaničnoj web stranici OVDJE.

 

Preuzeto sa: www.havc.hr ©