USPJEŠNO ZAVRŠENO PRVO IZDANJE PROGRAMA REACTING AS A STAR

Platforma je nastala na inicijativu Slovenskog filmskog centra, a ostvarena je u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Međunarodnom mrežom direktora kastinga (ICDN) i partnerskim filmskim centrima iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Na prvom izdanju platforme ReActing as a Star sudjelovali su sljedeći glumci iz regije: iz Slovenije Maruša Majer, Saša Pavlin Stošić i Jure Ivanušič; iz Hrvatske Judita Franković Brdar, Goran Marković i Josip Ledina; iz Bosne i Hercegovine Alban Ukaj, Alena Džebo i Kerim Čutuna; iz Makedonije Zorica Nuševa, Xhevdet Jashari, Tamara Ristoska i Sabina Memishi; iz Srbije Katarina Marković, Petar Benčina i Milena Božić; te iz Crne Gore Emir Čatović, Kristina Obradović i Milica Ščepanović.

Srpski glumac i sudionik događaja Petar Benčina podijelio je sljedeće o svom iskustvu: “Ovo je bila sjajna ideja, rezultirala je bogatim iskustvom i pravo je zadovoljstvo biti ovdje. Poput konkretnih radionica koje organiziraju renomirani profesionalci iz Francuske, Belgije, Norveške i Njemačke, ReActing je također okupio talentiran i dobro odabran tim ljudi iz svih zemalja regije. Program je raznolik i intenzivan, što je izvrsna kombinacija!”

Program ReActing as a Star ima za cilj okupiti filmske glumce, direktore kastinga i agente te ih promovirati na regionalnoj i međunarodnoj razini. Zamišljen je kao događanje za umrežavanje na kojem glumci mogu povećati svoje kompetencije i proširiti znanja, istovremeno stvarajući nove poslovne prilike. Tijekom trodnevnog događanja, renomirani glumci, redatelji, direktori kastinga i agenti podijelili su svoja profesionalna iskustva u svojstvu stručnjaka i voditelja tematskih radionica.

Radna atmosfera na održavanju radionice programa Re-acting as a star (photo by: Samo Paušer)

Na kraju prvog izdanja, pokretačica i voditeljica programa Tina Hajon izjavila je: “Provedba programa ReActing – prvog takve vrste u našoj regiji – bila je vrlo konstruktivna i uspješna. Veseli me što je Slovenija imala priliku ugostiti sve ove istaknute glumce i glumice, radeći na zajedničkom cilju u suradnji s renomiranim filmskim profesionalcima iz inozemstva. Svakako smo dobili zamah za organiziranje novih izdanja programa ReActing!”

Međunarodni program uključivao je radionice koje su vodili hrvatski glumci Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev, direktorica kastinga na filmovima francuskog redatelja Luca Bessona, Nathalie Chéron i redateljica Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije. Majstorska predavanja, koja su također bili otvorena za javnost, održali su poznati i višestruko nagrađivani hrvatski redatelj Dalibor Matanić, direktorica kastinga na filmu Najgora osoba na svijetu Yngvill Kolset Haga, te redateljica pokreta i koordinatorica intimnih scena za film, TV i kazalište Ita O’Brien. Upravo je snimanje intimnih scena bila središnja tema festivala, jer je to najizazovniji aspekt glumačkog rada.

Po završetku programa, hrvatski glumac i predavač Leon Lučev izjavio je: “Ovo je bilo neprocjenjivo iskustvo na više razina, i što se tiče sastanaka, ali i zbog razmjene iskustava, druženja, iskrenog ponovnog povezivanja i umrežavanja. U programu ReActing iskorijenili smo tabue, razgovarali o našim dvojbama, nadama i problemima, pokrenuli ključna pitanja i razmatrali rješenja.”

Geslo prvog izdanja međunarodnog programa ReActing as a Star bilo je “Glumi lokalno, djeluj globalno”.

Preuzeto sa: www.havc.hr ©