SVEČANIM OTVORENJEM I PREMIJEROM FILMA ŠESTI AUTOBUS ZAPOČEO 69. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Svečanost otvorenja 69. Pulskog filmskog festivala uveličali su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan Istarske županije Boris Miletić i gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić. Program su vodili Iva Šulentić i Ivan Vukušić, a svojom izvedbom obogatili članovi baletnog ansambla Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek na otvorenju Festivala

Ministrica kulture i športa Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako je dirnuta, ponosna i sretna da vidi dupkom punu Arenu nakon dvije godine ograničenja. “Svaki filmski stvaratelj koji je u ove dvije godine uspio realizirati film zaslužuje naše veliko duboko i iskreno poštovanje,” naglasila je ministrica.

Prije samog službenog otvorenja dodijeljena je nagrada Fabijan Šovagović, koju Hrvatsko društvo filmskih redatelja dodjeljuje za poseban glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji. Ove godine otišla je u ruke hrvatske kazališne, filmske i televizijske glumice Ljubice Jović. Nagradu joj je uručila Anja Šovagović Despot, a Ljubica Jović je, nakon dugotrajnog aplauza, pozdravila publiku i istaknula kako bez nje ni glumci ne bi postojali. Zahvalila je i žiriju što ju je odabrao za ovogodišnjeg laureata, nazvavši to toplom, nježnom gestom prema generaciji koja je djelovala u preddigitalnoj eri i koja je na odlasku.

Ekipa filma “Šesti autobus” na premijeri u Puli

Film koji je otvorio ovogodišnji festival, Šesti autobus redatelja Eduarda Galića, prati priču mlade Amerikanke koja pokušava pronaći čovjeka iz svoje prošlosti, koji nikad neće biti pronađen i to tijekom najvećeg sukoba na europskom tlu od Drugog svjetskog rata – bitke za Vukovar. Prije same projekcije Galićeva filma, posjetitelji su u Areni imali priliku vidjeti i petominutni film Borivoja Dovnikovića Borde, Uzbudljiva ljubavna priča.

Poklon ekipe filma “Nosila je rubac črleni” u pulskoj Areni

U Areni je u nedjelju održana svjetska premijera filma Gorana Dukića Nosila je rubac črleni, dramedije koja gledatelje vraća u 1991. godinu kada se cijela Hrvatska suočava s ratom dok Hrvatsko zagorje ima svoje priče. Jedna od njih je nestanak prasice Bebe koju njezina vlasnica Anka silno želi spariti s mjesnim prascem. To će dovesti do niza zavrzlama u kojima će se na zabavan način zaplesti osobni, mjesni i politički motivi. Film je prikazan u sklopu Hrvatskog natjecateljskog programa nakon čega je uslijedila projekcija filma iz međunarodnog programa, Nebesa Srđana Dragojevića.

Više o programu te fotografije svakog događaja možete pronaći na službenoj stranici Pulskog filmskog festivala.

Preuzeto sa: www.havc.hr ©