TREĆI DAN PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA ODRŽANA KONFERENCIJA FILMSKIH CENTARA REGIONA POSVEĆENA MANJINSKIM KOPRODUKCIJAMA

Treći dan održavanja ovogodišnjeg Pula Film Festivala u potpunosti je bio posvećen manjinskim koprodukcijama od projekcija filmova u međunarodnom programu do održavanja jednog od središnjih događaja ovogodišnjeg Industrijskog programa, okruglog stola “Manjinske koprodukcije i suradnja filmskih centara iz regije”, održanog u Kinu Valli. Događaj je okupio niz filmskih profesionalaca koji su tokom rasprave razmijenili svoja iskustva, planove i zamisli o učvršćivanju aktuelnih uspješnih mehanizama te uspostavi novih u cilju što veće učinkovitosti sistema, posebno u svjetlu izazova financiranja filmskih projekata u državama regije, financijskih prilika u Europi te stalnog rada na privlačenju filmske publike kada su u pitanju naslovi nacionalnih kinematografija.

Govornici na konferencijski “Manjinske koprodukcije i suradnja filmskih centara iz regije” u kinu Valli

Jedna je od tih inicijativa i vremenska sinkronizacija konkursa za financiranje koprodukcija kako bi se zainteresirani filmaši iz regije našli u optimalnom položaju. Glavni su govornici bili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, pravnica HAVC-a Dunja Roić, direktorica Slovenskog filmskog centra Nataša Bučar te direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić. Skupu se obratio i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus, a moderirao ga je filmski kritičar Boško Picula. Skup je organizovan u saradnji sa Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo i HAVC dobrim su dijelom ove godine ucrtali put razvijanja medunarodne saradnje a sredinom maja ove godine potpisan je i Sporazum koji će autorima iz dvije susjedne zemlje donijeti ujednačeno postupanje prilikom sufinansiranja filmskih projekata.

Antonio Beus i Chris Marcich prilikom potpisivanja sporazuma Fondacije za kinematografiju Sarajevo i HAVC-a

Sporazum donosi transparentan i ujednačen reciprocitet prilikom podrške filmskim projektima i filmskim stvarateljima i jačanja suradnje između Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Hrvatskog audiovizualnog centra i sigurno predstavlja ideju vodilju prema osnaživanju saradnje svih filmskih centara iz regiona.