NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU U ZVANIČNOM PROGRAMU FILMSKOG FESTIVALA U VENECIJI

NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU je treći film iza kojeg stoje Elma Tataragić i Teona S. Mitevska, a prva dva su prikazani na filmskom festivalu u Berlinu (KADA DAN NIJE IMAO IME – Panorama 2017. i BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA – Glavna konkurencija 2019.).

Elma Tataragić, Teona S. Mitevska i glumica Labina Mitevska na premijeri jednog od svojih predhodnih filmova na festivalu u Berlinu

Budući da se radnja filma odvija danas u Sarajevu, u filmu igraju brojni bosanskohercegovački glumci i glumice. U glavnim ulogama su Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović, a značajne uloge ostvarili su i Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović. Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba. Film donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja, u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljicu, za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca. Za nagrade su, dakle, nominirani: scenaristica Elma Tataragić, glumica Jelena Kordić Kuret i glumac Adnan Omerović iz BiH. Venecijanski festival otvara se 31.8., traje do 11.9. i predstavlja jedan od najznačanijih filmskih festivala na svijetu

Produkciju filma NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU između ostalih podržali su i Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.