FONDACIJA PRIMILA ČAK 87 ZAHJEVA NA KONKURS ZA PROIZVODNJU FILMOVA ZA 2022.GODINU – ČLANOVI ŽIRIJA PRIMILI MATERIJALE

Krajem protekle sedmice Predsjednik Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus i član odbora Milan Trivić su u prostorijama Fondacije u Sarajevo na radnom sastanku primili Predsjednika i članove žirija za vrednovanje filmskih projekata i scenarija za konkurs u kategoriji proizvodnje i razvoja filma za 2022.godinu.

Antonio Beus i Milan Trivić sa Predsjednikom i članovima žirija prilikom radnog sastanka i predaje materijala prijavljenih projekata

Ove godine raspolaže se sa znatno većim budžetom pa je Upravni odbor Fondacije prema uputama Vlade Federacije BiH alocirao sredstva  za proizvodnju dugometražnih filmova svih kategorija u iznosu od 2.060.000 KM, proizvodnju kratkometražnih filmova svih kategorija 200.000 KM, te podršku razvoju dugometražnih projekata u iznosu od 32.000 KM.

Na konkurs koji je otvoren 17.juna a zatvoren 18.jula na adresu Fondacije za kinematografiju stigao je do sada rekordan broj od ukupno 87 prijava projekata za podršku proizvodnji i razvoju filmova svih potkategorija. Na ovogodišnji konkurs prijavljeno je 11 projekata u potkategoriji debitantskog igranog filma, 20 dugometražnih igranih filmova afirmiranih umjetnika, 11 projekata manjinskih koprodukcija, 17 projekata u potkategoriji kratki igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film, 23 projekta za podršku razvoju scenarija dugometražnih filmova, 2 za razvoj filmskog projekta i 3 za podršku već podržanih filmskih naslova.

Adis Bakrač, Almir Šahinović, Minka Muftić i Milenko Prstojević preuzeli ogromnu količinu radnih materijala projekata prijavljenih na konkurs

U srdačnoj i radnoj atmosferi članovi Upravog odbora Fondacije za kinematografiju primili su članove žirija predvođene Predsjednikom Almirom Šahinovićem, a tu su bili Minka Muftić, Adis Bakrač i Milenko Prstojević dok je Nebojša Bosnić bio opravdano odsutan. Tom prilikom su članovima žirija predate velike količine radnih materijala svih prijavljenih projekata te je žiri već počeo sa intenzivnim radom u narednom periodu.

Svim korisnicima koji su prijavili projekte na konkurs i cijeloj javnosti Fondacija za kinematografiju Sarajevo prenosi informaciju da će rezultati konkursa biti objavljeni početkom septembra po završetku rada žirija i prezentacije odluka prema Upravom odboru.