PREDSTAVLJEN TAKMIČARSKI PROGRAM – IGRANI FILM 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA

“Regionalna kinematografija je izuzetno raznovrsna, i sve je raznovrsnija iz godine u godinu. Tako je i ova selekcija od osam naslova upravo to: bogatstvo tema, likova, pristupa, stilskih izbora, estetika i ono što je najvažnije, predstavlja pluralnost mišljenja što je možda i najvažnija njena odlika. Mislim da svi filmovi pozivaju na diskusiju, hrabro otkrivaju svoje stavove i govore o bitnim aspektima današnjice bez obzira kada se priče filmova zaista odvijaju. Ova godina posebna je po tome što u našu regionalnu porodicu prihvatamo i kinematografiju Ukrajine, čiji stanovnici preživljavaju najteže dane u proteklih nekoliko mjeseci”, kaže o ovogodišnjoj selekciji Elma Tataragić.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film Sarajevo Film Festivala

Predstavljamo 8 filmova iz Takmičarskog programa – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala, koji su u konkurenciji za nagrade:

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI IGRANI FILM

Novčanu nagradu u iznosu od 16.000 € sufinansira Turistička zajednica Kantona Sarajevo

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Novčanu nagradu u iznosu od 10.000 € obezbjeđuju Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU GLUMICU

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

SVJETSKE PREMIJERE

BALADA

Bosna i Hercegovina, 2022, 120 min.

Režija: Aida Begić

Uloge: Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović

Merjem-Meri (30), neambiciozna domaćica i majka djevojčice Mile (8), se poslije deset godina bračnog života vraća kod svojih. Ubrzo nakon povratka u roditeljsku kuću Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja, jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

ČOVJEK OD DJELA / OAMENI DE TREABĂ

Rumunija, Bugarska, 2022, 105 min.

Režija: Paul Negoescu

Uloge: Iulian Postelnicu, Anghel Damian, Vasile Muraru, Crina Semciuc, Daniel Busuioc, Oana Tudor, Vitalie Bichir, Annemarie Chertic

Ilie, šef policije u malom gradu, sebi želi obezbijediti ugodan život, ali napravi jedan pogrešan izbor.  Već u srednjim godinama života i otuđen, Ilie osjeća potrebu da bude dio nečega – da posadi voćnjak ili čak izgradi kuću. Iako se u selu dešavaju čudne stvari, Ilie vidi samo ono što mu odgovara. Kolaps nastaje u trenutku kada se Ilie uključi u seoska zbivanja. U nedostatku rješenja, Ilie pokušava biti nešto što nikada nije bio: borac za pravdu koji hapsi sve koji su to zaslužili.

JAHAČI / JEZDECA

Slovenija, Hrvatska, Srbija, Italija, Bosna i Hercegovina, 2022, 110 min.

Režija: Dominik Mencej

Uloge: Nikola Kojo, Timon Sturbej, Petja Labovic, Anja Novak

Slovenija, proljeće 1999. Dva prijatelja iz maloga sela odluče pretvoriti svoje mopede u čopere i krenuti na put. Na putu kroz Sloveniju i Hrvatsku – zemlje koje su se netom otcijepile od Jugoslavije – prati ih mlada, odbjegla žena misteriozne prošlosti i stari bajker koji je obišao svijet u potrazi za slobodom, ali još je nije pronašao. Kroz zajednička iskustva, oni jedni drugima i sami sebi postavljaju izazove koji prekidaju njihove veze sa prošlošću i otvaraju put za nešto novo. Ali taj put je prevrtljiv i, uz iznenadnu smrt jednog od saputnika, stavlja prijateljstvo na kušnju i suočava ih sa bolom koji ne mogu podnijeti osim ako ne pronađu nekoga koga za nju mogu okriviti.

ŠEST SEDMICA / HAT HÉT

Mađarska, 2022, 95 min.

Režija: Noémi Veronika Szakonyi

Uloge: Katalin Román, Zsuzsanna Járó, Lana Szczaurski, Móni Balsai, András Mészáros, Kitti Keresztesi, Katalin Takács, Anna Györgyi

Buntovna tinejdžerka Zsófi živi u stančiću s mlađom sestrom Mesi i nestabilnom majkom Beom. Zsófi je prekasno shvatila da je trudna, te je odlučila da će, nakon što se porodi, dijete dati na usvajanje neplodnom paru. Bea ne može prihvatiti kćerkinu odluku, ali ne shvata da ni ona ni njeni životni uslovi nisu podobni za novorođenče. Zsófi se oduvijek morala ponašati kao odrasla osoba, raditi i umjesto majke donositi razumne odluke za sebe i sestru. Još pohađa srednju školu i jedino što je zanima jeste karijera igračice stonog tenisa, na čemu naporno radi. Uz pomoć socijalne radnice priprema se za davanje djeteta na usvajanje. Prema zakonu, nakon poroda ima šest sedmica da se predomisli i zatraži povratak djeteta. Čini se da je u stanju odlučno kontrolisati svoje emocije i nastaviti prema ciljevima koje je sebi postavila. Istovremeno, njen majčinski instinkt se produbljuje i počinju je obuzimati sumnje te polako počinje preispitivati vlastitu odluku.

REGIONALNE PREMIJERE

KLONDIKE

Ukrajina, Turska, 2022, 100 min.

Režija: Maryna Er Gorbach

Uloge: Oksana Cherkashyna, Sergey Shadrin, Oleg Shcherbina

Juli 2014. Irka i Tolik, koji očekuju uskoro rođenje djeteta, žive u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini nedaleko od granice sa Rusijom, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu. Njihovo nervozno iščekivanje rođenja prvoga djeteta nasilno prekida rastuća napetost usred rušenje aviona MH17 nedaleko od njihovog sela. Dok Tolikovi prijatelji separatisti očekuju da se on pridruži njihovim naporima, Irkin brat je bijesan jer sumnja da su njih dvoje izdali Ukrajinu. Irka odbija da bude evakuirana čak i nakon što vojska okupira selo i pokušava izmiriti svoga brata i svoga muža tako što ih zamoli da zajedno renoviraju njihovu bombardovanu kuću.

KORSET / CORSAGE

Austrija, Luksemburg, Njemačka, Francuska, 2022, 113 min.

Režija: Marie Kreutzer

Uloge: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey, Finnegan Oldfield, Aaron Friesz, Rosa Hajjaj, Lilly Marie Tschörtner, Colin Morgan

Imperatorica Elizabeta Austrijska slavljena je zbog svoje ljepote i uspostavljanja modnih trendova. Ali “Sisi” 1877. slavi četrdeseti rođendan i da bi održala imidž prisiljena je da sve više steže korzet. Dok je Elizabetina uloga, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije, zbog njene gladi za znanjem i strasti prema životu, sve manje joj odgovara život u Beču. Elizabeta putuje u Englesku i Bavariju, gdje posjećuje bivše ljubavnike i stare prijatelje u potrazi za uzbuđenjem i svrhom njenog mladog života. Svjesna da je čeka budućnost puna strogo ceremonijalnih obaveza, Elizabeta se pobuni protiv vlastitog prenaglašenog javnog imidža i smišlja plan kako da zaštiti vlastitu zaostavštinu.

SERVIAM – JA ĆU SLUŽITI / SERVIAM – ICH WILL DIENEN

Austrija, 2022, 106 min.

Režija: Ruth Mader

Uloge: Maria Dragus, Petra Morze, Udo Samel, Anna Elisabeth Berger

Ženski katolički školski internat u predgrađu Beča, namijenjen bogatoj austrijskoj eliti. Škola opstaje, ali broj vjernika je u opadanju i prostorije na višim spratovima internata su prazne. Direktorica internata, mlada i energična časna sestra, strastveno se bori protiv te propasti. Jedna od njenih omiljenih učenica, dvanaestogodišnja Martha, posvećena je djevojčica koja želi ispaštati grijehe čovječanstva. Uz blagoslov direktorice, Martha dobija kaiš za pokajnike i odvode je na jedan od napuštenih gornjih spratova.

SIGURNO MJESTO

Hrvatska, 2022, 105 min.

Režija: Juraj Lerotić

Uloge: Snježana Sinovčić, Goran Marković, Juraj Lerotić

Traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. SIGURNO MJESTO temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, koji u filmu igra i glavnu ulogu.

  1. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.