SVJETSKA PREMIJERA FILMA PRAZNIK RADA PJERA ŽALICE ZATVARA 28. SARAJEVO FILM FESTIVAL

„Zatvoriti Sarajevo Film Festival je iznimna čast i novo iskustvo. Oboje je preduslov za ogromnu tremu, ali vjerujem da nećemo iznevjeriti očekivanja publike i veličinu trenutka, jer smo radili u duhu kolektivnog entuzijazma i ljubavi, uvjereni da važnu priču pričamo na pravi način. Nadam se dobrom vremenu i zdravlju, pa da zatvaranje bude veliki trenutak velikog Festivala. Zahvaljujem svima koji su radili i podržali film i Sarajevo Film Festivalu koji nam je dao najbolju moguću okolnost da ga premijerno prikažemo gledaocima, zbog kojih, i za koje, smo pravili film“, rekao je Žalica.

Pjer Žalica ponovo sa Svjetskom premijerom na Sarajevo Film Festivalu

Radnja filma PRAZNIK RADA prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: “Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.” U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović.

Film čiju produkciju potpisuje Udruženje za promociju umjetnosti i kulture FORUM je, nakon pobjede na konkursu Fondacije za kinematografiju Sarajevo 2018.godine, podržan od strane programa MEDIA i Eurimages koji su najveća evropska platforma za podršku regionalnim koprodukcijama. Inače, film je koprodukcija BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije a dobio je i najveću podršku manjinskim koprodukcijama na konkursu Filmskog Centra Crne Gore za 2021.godinu.