FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO I SARAJEVO FILM FESTIVAL POTPISALI NAJVEĆI UGOVOR U ISTORIJI

Po odluci o izboru korisnika sredstava za komplementarne djelatnosti u kategoriji promocije BH filma na filmskim festivalima i smotrama jučer su u prostorijama krovne filmske institucije za podršku BH kinematografiji i razvoju BH filma Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus i Administrativni direktor Sarajevo film Festivala Dževad Mujan potpisali najveći ugovor o podršci realizaciji najvećeg filmskog događaja na Balkanu i prostoru Jugoistočne Evrope.

Antonio Beus i Dževad Mujan prilikom potpisivanja Ugovora o podršci

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH a u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima projekata promocije BH filma na festivalima i filmskim smotrama Fondacija je alocirala ukupni iznos od 500.000 KM.

Shodno činjenici da je Sarajevo Film Festival u toku svog postojanja i djelovanja kako na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj filmskoj sceni tako i u BH javnosti prepoznat kao najveći promotor BH kinematografije i BH filma odluka Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo bila je da se realizacija 28.SFF podrži sa najvećom sumom u istoriji namjenjenoj jednom projektu u kategoriji komplementarnih djelatnosti i iznosom od 180.000 KM.

S obzirom da realizacija 28. Sarajevo Film Festivala kreće 12.avgusta danas je održano i zvanično potpisivanje ugovora o podršci a tom prilikom je gospodin Mujan upoznao gospodina Beusa sa aktuelnim stanjem u pripremama ovogodišnjeg izdanja Festivala te mu uručio i ovogodišnje izdanje žurnala SFF.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo ove godine je u okviru podrške komplementarnim djelatnostima u kategoriji studentski film podržala 4 filmska projekta sa iznosom od gotovo 30.000 KM, u kategoriji očuvanja arhivske građe BH kinematografije podržala Kinoteku BiH sa projektom arhiviranja i očuvanja i prezentiranja svih kratkih, dokumentarnih i igranih filmova na svim vrstama audiovizuelnih medija sa iznosom od 50.000 KM te u kategoriji promocija BH filma na filmskim festivalima i smotrama podržala realizaciju ukupno 13 filmskih Festivala koji se realizuju u Bosni i Hercegovini te četiri projekta vezana za promociju BH filma na filmskim smotrama. Ovi iznosi su do sada ubjedljivo najveći koji su alocirani i dodjeljeni odabranim korisnicima u kategoriji komplementarnih djelatnosti.

U okviru kapitalnog projekta digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH na konkurs Fondacija u ovoj novoj kategoriji podrške se prijavilo 14 gradova i Javnih ustanova koje upravljaju kino dvoranama i trenutno i trenutno se vrši evaluacija potrebne opreme kako bi raspisali natječaj za objedinjenu isporuku opreme od dobavljača koji ponudi najbolje uvjete.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo poziva sve pravne subjekte koji stoje iza projekata podržanih u kategoriji komplementarne djelatnosti da se čim prije jave putem maila info@fondacijakinematografija.ba ili putem tel 033 206 704. kako bi preuzeli i potpisali vlastite ugovore u podršci prema odluci Upravog odbora.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi kolektivu Sarajevo Film Festivala i svim korisnicima koji su podržani na ovogodišnjem konkursu uspješnu realizaciju događaja i projekata.