„TROUGAO TUGE“ RUBENA ÖSTLUNDA VEČERAS SVEČANO OTVARA 28.SARAJEVO FILM FESTIVAL

28.Sarajevo Film Festival večeras će biti zvanično otvoren projekcijama dobitnika Zlatne Palme ovogodišnjeg Cannes Film Festivala „Trougao Tuge“ Rubena Östlunda čiji je koproducent i Obala Art Centar u Narodnom Pozorištu Sarajevo te u Open Air kinu u Metalcu pred nekoliko hiljada ljubitelja filma i gostiju iz Sarajeva, regiona, Evrope i svijeta.

Robert Östlund, dobitnik Zlatne Palme sa ostvarenjem Trougao tuge otvara 28.SFF

Prilikom ceremonije svečanog otvorenja koju ovaj put vodi mlada glumica Helena Vuković Robertu Östlundu biće uručena i nagrada „Počasno Srce Sarajeva“.

Veliki danski glumac Mads Mikkelsen predstaviće se publici Festivala sa filmom “Lov”

Pored njega ove godine će nagradnu „Počasno Srce Sarajeva“ dobiti veliki danski glumac Mads Mikkelsen i američki glumac, scenarista i reditelj Jesse Eisenberg koji će predstaviti i svoje filmove „Lov“ i „Nakon što spasiš svijet“ publici u okviru Open Air Programa festivala.

Jesse Eisenberg će prilikom projekcije filma “Nakon što spasiš svijet” dobiti “Počasno srce Sarajeva”

Prva nezvanična projekcija 28.Sarajevo Film Festivala održana je već sinoć u Open Air kinu Metalac a u pitanju je radna verzije filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić. Naša najnagrađivanija autorka i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva.

Projekcija radne verzije filma Emerik Blum pred prepunim Open Air kinom

Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma te je sinoćnjom projekcijom filma čiju je produkciju podržala i Fondacija za kinematografiju Sarajevo sigurno ucrtana još jedna linija uvijek inovativne autorke i njene produkcijske kuće.

“U ovogodišnjem programu publika ima priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega 51 premijerno prikazani film iz naše regije u četiri takmičarske selekcije čini Sarajevo Film Festival najvećom prezentacijom kinematografija Jugoistočne Evrope na svijetu“, riječi su direktora Festivala Jovana Marjanovića koji je i istiće i slijedeće:

Jovan Marjanović, direktor SFF prilikom obraćanja medijima

„Raduje nas ponovni susret s publikom bez ograničenja, u punom kapacitetu i s gostima iz cijelog svijeta. Naša publika, gosti, bogat konferencijski program, Masterclassi sa Paulom Schraderom, Sergeiom Loznitsom, Rubenom Östlundom, Arijem Folmanom, Jasmilom Žbanić, Michelom Winterbottomom, prezentacija najboljih TV serija, pretpremijere i premijere regionalnih i domaćih naslova, projekcije u Mostaru i u drugim gradovima, Sarajevo Film Festival će učiniti jedinstvenim praznikom filmske i televizijske umjetnosti. Radujemo se početku Festivala, zajedničkom gledanju filmova i festivalskoj atmosferi koju ćemo, siguran sam, pamtiti”.

Insert iz filma “Balada” Aide Begić

U okviru takmičarkog programa igranog filma 28.Sarajevo Film Festivala za nagradu Srce Sarajeva takmičiće se i novi film BH autorke Aide Begić „Balada“ dok ovogodišnji Festival projekcijom u okviru Open Air programa 19.avgusta svečano zatvara novo ostvarenje Pjera Žalice „Praznik rada“. Oba filma čiju je produkciju podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo imaće Svjetske premijere na ovogodišnjem Festivalu.

Svjetska premijera filma “Praznik rada” svečano zatvara 28.SFF

Ono što je posebno važno istaći je da ovogodišnji program BH film, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika u FBiH, u svom 17. izdanju donosi 54 naslova. U programu BH Filma u okviru 28. Sarajevo Film Festivala bit će prikazano 6 dugometražnih igranih i 12 dugometražnih dokumentarnih filmova, 25 kratkih igranih i dokumentarnih filmova i 11 studentskih filmova.

Program BH film nudi 24 svjetske premijere BH ostvarenja

Okosnicu programa već jedanaestu godinu zaredom čini studentski takmičarski program koji okuplja filmove studenata bosanskohercegovačkih filmskih akademija i fakulteta. Ove godine za tri zvanične nagrade (Najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Specijalna pomen) takmiči se 11 filmova studenata Akademije umjetnosti iz Banje Luke, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy, te International Burch University.Ovogodišnji program će predstaviti ukupno 24 svjetske i 9 međunarodnih premijera. BH Film je program koji za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog filma i svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh. autore bez obzira na to gdje žive i rade a njegova realizacija također je podržana od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Ove godine nikad bogatiji industrijski program Sarajevo Film Festivala

I ove će godine industrijski segment Sarajevo Film Festivala Cinelink sa mnoštvom programa privući zaista veliki broj filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta i regiona. Tu su programi Co-production market, Work in Progress, Cinelink Talks, Cinelink Drama, Docu Rough Cut Boutique, Docu Talents From the East, Talents Sarajevo Pack & Pitch i posebno atraktivni program Avant Premiere Series koji se fokusira na vrhunske dramske serije iz jugoistočne Evrope. Program prikazuje do šest dramskih serija koje su predviđene za emitovanje u nadolazećoj sezoni jesen/zima te će gledatelji i filmski profesionalci imati priliku prvi pogledati prve epizode najatraktivnijih serija iz BiH i regiona balkana.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je posebno ponosna na činjenicu da je zahvaljujući značajnom povećanju budžeta za podršku komplementarnim djelatnosti i usmjerenju prema promociji BH filma na festivalima i filmskim smotrama bila u mogućnosti podržati realizaciju Sarajevo Film Festivala sa rekordnim iznosom od 180.000 KM i tako dati svoj doprinos uspješnoj realizaciji najvećeg i najboljeg filmskog događaja Bosne i Hercegovine i regiona. Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo želi sretnu i izuzetno uspješnu realizaciju svim kolegama iz Sarajevo Film Festivala!