CINEMATIK ĆE PREDSTAVITI RETROSPEKTIVU JEDINSTVENE LUCILE HADŽIHALILOVIĆ

Nepogrešiv rukopis, hrabre teme i zadivljujuće slike koje osciliraju između sna i noćne more. Rad francusko-bosanske rediteljke, scenaristice i producentice Lucile Hadžihalilović nudi zaista izuzetna filmska iskustva.

Lucile Hadžihalilović rođena je 7. maja 1961. godine u Lyonu u Francuskoj, ali njeni korijeni sežu u Sarajevo u Bosni i Hercegovini. Studirala je filmsko stvaralaštvo u Parizu i tokom svoje karijere okušala se u gotovo svim filmskim zanatima, od montaže preko produkcije do pisanja scenarija i režije.

Filmografija Lucile Hadžihalilović nije kvantitativno obimna, ali je svaki njen rad intenzivan i nezaboravan, na primjer zahvaljujući jedinstvenoj vizuelnoj atmosferi. Prema njenim riječima, vizuelni aspekt filma jedan je od najvažnijih za režisera, jer je najbliži jeziku i poetici naših snova.

Lucile Hadžihalilović sa retrospektivom filmova u Slovačkoj i u žiriju takmičarskog programa 28.SFF

Lucile Hadžihalilović je studirala historiju umjetnosti i diplomirala režiju na pariškoj filmskoj školi IDHEC (danas La Fémis). Njen mini igrani debitantski film ‘’La Bouche De Jean-Pierre’’ premijerno je prikazan kao dio programa Un Certain Regard u Cannesu 1996. godine. Godine 2004, za film “Nevinost” dobila je nagrade za najbolji prvi film u San Sebastianu, te najbolji film i najbolju fotografiju na Stockholm Film Festivalu. Film “Evolution” (u koautorstvu s Alanté Kavaïté) je osvojio Specijalnu nagradu žirija i nagradu za najbolju fotografiju u San Sebastianu 2015. godine, kao i nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Dublinu. Njen najnoviji film “Uholaža” (za koji je scenarij napisala u koautorstvu s Geoffom Coxom) nagrađen je Specijalnom nagradom žirija u San Sebastianu 2021. godine. Dobitnica je nagrade Méliès Career Award na Sitgès Film Festivalu 2021. godine kao priznanja za doprinos evropskoj žanrovskoj kinematografiji.

Hadžihalilović je režirala i kratke filmove “Dobri momci”, “Nektar” i “De Natura”. Producirala je i bila montažerka filmova Gaspara Noea “Carne” i “Ja stojim sam”, a također je i njegov produkcijski partner u kompaniji Les Cinémas de la Zone.

Lucile Hadžihalilović u proteklih 20 godina je bila redovan gost i aktivan učesnik Sarajevo Film Festivala a ove godine ima funkciju jednog od članova žirija takmičarkog programa igranog filma.