„PRAZNIK RADA“ SVEČANO OTVORIO MONTENEGRO FILM FESTIVAL 2022

U konkurenciji dugometražnog filma 35.Montenegro Film Festivala koji se održava u Herceg Novom natječe se 12 filmova iz regije, u konkurenciji dokumentarnih 25 naslova, a u konkurenciji studentskog filma osam naslova.

U dva side programa prikazuju su europski filmovi izvan konkurencije, kao i filmovi iz Mreže festivala u Jadranskoj regiji, inicijative koju su pokrenuli Sarajevo Film Festival (Bosna i Hercegovina), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma ( Srbija) i Herceg Novi – Montenegro Film Festival (Crna Gora) prošle godine.

Atmosfera u open air kinu Kanli kula na otvorenju 35. Montenegro Film Festivala

Pored filmskog programa, u izdanju za 2022. Montenegro Festival posebnu pažnju posvetio je edukativnim sadržajima, sa ciljem razvoja nove publike, kao i promocije značaja regionalne kinematografije.

Dio ekipe filma “Praznik rada” na Press konferenciji povodom projekcije na Montenegro Film Festivalu

U takmičarkom programu dugometražnog igranom filma iz regiona nalaze se dva naslova čiju je produkciju podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Prvi je BH film „Praznik rada“ Pjera Žalice koji je svoju svjetsku premijeru doživio na netom završenom 28.Sarajevo Film Festivalu a čija je projekcija svečano otvorila ovogdišnje izdanje Montenegro Film Festivala a tu je slovenački naslov „Jezdeca“ koji je podržan u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Montenegro Film Festival koji se ove godine završava 28. avgusta 2022. održava se pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Herceg Novi – Montenegro Film Festival organizuje Herceg-fest, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Opštine Herceg Novi. Festival će se svečano zatvoriti projekcijom ovogodišnjeg dobitnika Zlatne Palme Cannes Film Festivala „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda.

Svi zainteresovani više informacija o održavanju Montenegro Film Festivala i program mogu pronaći na zvaničnoj web stranici OVDJE.