NAFF 2022 27.AVGUSTA OTVARA FILM „CILJ ŽIVOTA“

Film ’’Cilj života’’ (Object of life) redatelja Jacka Jamesa Parryja otvara ovogodšnje 17. izdanje Festivala animiranog filma u Neumu – NAFF 2022. Riječ je filmu koji dolazi iz Australije i postavlja pitanje je li život besmislena borba i čemu ta borba na kraju vodi? Materijalna, društvena, politička dobit..Je li naš život ništa više nego besmisleno gomilanje predmeta – pita se autor filma Parry.

Detalj iz filma “Cilj života” koji otvara 17.NAFF

Festival u Neumu bit će održan od 27.08. do 1. 09.2022. u organizaciji Udruge mladih KAN. Na veliku radost  organizatora, ali i ljubitelja animiranog filma,  ove godine Festival će se održati u u svom tradicionalnom izdanju, s projekcijama  na otvorenom, odnosno na terasi hotela ’’Sunce’’.

Atmosfera sa jedne od projekcija jednog od predhodnih izdanja NAFF

Svečani program počinje u subotu 27. avgusta u 20:30 sati, nakon čega će uslijediti projekcije u takmičarskom programu. Inače, ove godine pristiglo je rekordnih 3014 filmova iz 116 zemalja svijeta, što pokazuje izuzetno veliki rast interesa svjetski poznatih imena iz svijeta animacije za već tradicionalni neumski festival,  a kojem je cilj popularizacija animiranog filma te edukacija mladih. Najviše filmova pristiglo je iz SAD-a, čak 225 naslova.

Riječ je o filmskim ostvarenjma priznatih autora čije produkcije nisu starije od dvije  godine. Na Festivalu će biti prikazano 115 filmova iz 44 zemlje svijeta, pri čemu će u okviru devet  takmičarskih programa biti prikazana 75 filma, a u okviru pet pratećih programa bit će emitovano 40 filmova. Osim projekcija filmova, bit će upriličene radionice i stručna predavanja.

Ovogodišnji stručni sud donijet će: Ines Tanović nagrađivana redateljica, scenaristica i producentica (BIH), Nikša Bratoš, glazbenik, skladatelj, aranžer, glazbeni producent (BiH/Hrvatska). Zatim Corrie Francis Parks – nagrađivana autorica i profesorica Vizualnih umjetnosti u Marylandu, ujedno i prošlogodišnja dobitnica GRAND Prixa NAFF-a 2021. (SAD). Tu je i proslavljeni Elmir Jukić, poznati bosanskohercegovački redatelj dramske, filmske i televizijske umjetnosti (BiH).

O studentskim nagradama odlučivati će: Aleta Rajič, nagrađivana autorica iz BiH, zatim Maša Avramović nagrađivana autorica animiranih filmova iz Srbije  i Robin Heap, animator iz UK.  Sve troje su nagrađeni autori na 16. NAFF-u 2021.

I ove godine bit će dodijeljeno osam nagrada i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, nagrada za likovnost,  najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić.

Svi zainteresovani više informacija mogu naći na zvaničnoj web stranici Festivala OVDJE.