PRIJAVE ZA BERLINALE TALENTS 2023. DO 01.SEPTEMBRA

Berlinale Talents je program za razvoj talenata koji istražuje kako i zašto se snima film. Od 2003. godine prerastao je u jedinstveni forum za filmske profesionalce i ljubitelje kina, koji uključuje javne razgovore, radionice o specifičnim disciplinama, laboratorije za razvoj projekata i događaje za umrežavanje. Dok sekcije Berlinala prikazuju filmove u svim njihovim aspektima, a evropsko filmsko tržište je najživlji poslovni centar festivala, fokus programa Berlinale Talents su kreativni ljudi i kako oni vide svijet kroz drugačiji objektiv.

Kao jedan od vodećih filmskih festivala na svijetu, cilj Berlinalea je da sa programom Talents uspostavi održive veze među najperspektivnijim svjetskim filmskim stvaraocima i kreatorima serijala. Učesnici programa ističu se svojom kreativnom vizijom, kao i uticajem na njihove lokalne zajednice. Program nastoji da ih osnaži nudeći smjernice, mentorstvo, kontakte i izlaganje za njihove projekte.

Razgovor sa Dame Judy Dench u okviru jednog od predhodnih izdanja Baerlinale Talents

Pored događaja u Berlinu za vrijeme trajanja Festivala, program nudi cjelogodišnje stipendije i sedam međunarodnih ogranaka, koji se protežu širom svijeta od Latinske Amerike do Bliskog istoka i Azije, koji podstiču vrhunske talente u tim regijama.

Javni događaji u kazalištima HAU Hebbel am Ufer nude filmskim entuzijastima priliku da se druže s vodećim imenima filma i svijeta umjetnosti. “Berlinaleova kuća talenata”, pozdravlja brojne goste iz programskih sekcija i proširuje festivalsku zajednicu drugim stručnjacima koje možete sresti samo na Berlinale Talents. Stoga biste mogli popričati s Cate Blanchett, poslušati koncert uživo s japanskim kompozitorom Ryūichi Sakamoto ili naučiti o minijaturnoj scenografiji na filmovima Wesa Andersona.

Cate Blanchett je jedna od zvijezda koju je moguće sresti na Berlinale Talents

Specijalizirani događaji u industriji namijenjeni su 200 pažljivo odabranih filmskih profesionalaca u nastajanju koji se okupljaju u Berlinu i na mreži kako bi podijelili i produbili svoj zanat, upoznali saradnike i razvili nove projekte. Svi primljeni talenti prisustvovat će prepunom rasporedu sastanaka, radionica, prezentacija i umrežavanja u suradnji s Europskim filmskim tržištem, Svjetskim kinematografskim fondom i Berlinale koprodukcijskim tržištem. Uz oko 100 manjih i većih događaja u ponudi, svi učesnici će otići inspirirani novim saradnicima i kao ponosni član porodice Talents sa više od 9.000 bivših studenata i impresivnim iskustvom od arthousea do dodjele Oskara.

I Wim Wenders je bio jedan od predavača na programu Berlinale Talents

Program nudi i prijave za bivše Alumni Berlinale Talents. Reditelji, scenaristi i producenti koji su ranije učestvovali na Berlinale Talents mogu se ponovo prijaviti za jedan od Talents Labs-a sa projektom u razvoju.

Sve informacije i detalje za prijave svi zainteresovani autori i filmski radnici iz Bosne i Hercegovine i regiona mogu pronaći OVDJE.