SUNDANCE FILM FESTIVAL 2023 PRIMA PRIJAVE DO 23.SEPTEMBRA

Sundance je započeo u Salt Lake Cityju u augustu 1978. kao Utah/US Film Festival u nastojanju da privuče što više nezavisnih filmaša u Utah. Festival su osnovao Sterling Van Wagenen, šef kompanije Wildwood Roberta Redforda i Utah Film Commission.

Robert Redford sa Sterlingom Van Wagenerom, ranih 80-tih na Sundance Film Festivalu

Godine 1981. festival se preselio u Park City, Utah, i promijenio datume sa septembra na januar. Prelazak s kraja ljeta na sredinu zime izvršila je izvršna direktorica Susan Barrell u suradnji s holivudskim rediteljem Sydneyjem Pollackom, koji je sugerirao da bi vođenje filmskog festivala u skijalištu tokom zime privuklo više pažnje filmske javnosti Amerike i naknadno cijelog svijeta.

Prelijepo okruženje Park City u američkoj državi Utah, mjesto održavanja modernog Sundance Film Festivala

U toku svog postojanja Sundance Film Festival postao je jedna od najjačih platformi za lansiranje novih filmskih talenata, ne samo iz Amerike, već iz cijelog svijeta i profilirao se kao jedan od najjačih događaja nezavisnog i eksperimentalnog filma.

45.Sundance Film Festival održat će se od 19. do 29. januara 2023. Festival uvijek daje okruženje u kojem se publika i umjetnici mogu okupiti kako bi proslavili i otkrili nove radove, i jedni druge.

Sundance Film Festival je vrhunsko okupljanje originalnih pripovjedača i publike koja traži nove glasove i svježe perspektive. Program uključuje dramske i dokumentarne igrane i kratke filmove; serije i epizode; i New Frontier, koji prikazuje nove medije u obliku multimedijalnih instalacija, performansa i filmova. Također održava dnevne razgovore s redateljima, panel diskusije i druge događaje. Od 1985. godine, stotine filmova predstavljenih na Festivalu su stekli priznanje kritike i dosegnuli novu publiku širom svijeta.

I ove godine autori iz cijelog svijeta, te naše zemlje i regiona mogu prijaviti svoja ostvarenja u kategorijama međunarodnog dugometražnog igranog, dokumentarnog i kratkog filma te u kategoriji epizodnog formata i novog programa New Frontier koji tretira širok spektar inovativnih radova i impresivnih iskustava.

Sve informacije oko apliciranja svojih ostvarenja u svim gore navedenih kategorijama te rokovima za aplikacije po kategorijama autori i producenti iz BiH i regiona mogu pronaći na zvaničnoj stranici Sundance Film Festivala OVDJE.