VEČERAS SVEČANO OTVORENJE 79. IZDANJA MEĐUNARODNOG FILMSKOG FESTIVALA U VENECIJI

Večerašnjom svečanom ceremonijom otvorenja u Palazzo Del Cinema, koji će voditi španska glumica Rocío Muñoz Morales kreće 79. izdanje međunarodnog filmskog Festivala u Veneciji. Za vrijeme ceremonije nagrada Zlatni lav za životno djelo bit će dodjeljena francuskoj divi Catherine prema odluci Upravnog odbora La Biennale di Venezia, koji je prihvatio prijedlog direktora Festivala Alberta Barbere.

Francuska diva Catherine Deneuve primiće nagradu Zlatni lav za životno djelo u toku ceremonije svečanog otvorenja Venecije

Povodom ove nagrade, direktor Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji Alberto Barbera izjavio je: „Impresivan broj filmova, od kojih je većina veliki međunarodni uspjeh. Podjednako izuzetan broj nagrada koje je dobila na najvažnijim svjetskim festivalima, plus nominacija za Oskara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, rijetka privilegija za umjetnika koji nije Amerikanac. Slijed umjetničkih partnerstava s nekim od vrhunskih evropskih reditelja i glumaca: Roger Vadim, Jacques Demy, Luis Buñuel, François Truffaut, Roman Polanski, Marco Ferreri, Marcello Mastroianni i Gérard Depardieu. Neosporan talenat u službi glumačkog dara, plus sofisticirana i rijetka ljepota, atributi koji su joj pomogli da postane simbol francuske kinematografije, bezvremenska diva i prava ikona platna.“

Novi filmovi Alejandra G. Iñárritua, Todda Fielda i Luce Guadaginija će između ostalih debitovati na Venecijanskom filmskom festivalu 2022.

Ove godine Festival u Veneciji ima nikad jači line up filmova u takmičarskom programu koji će predstaviti nova ostvarenja velikih autora kao što su Darren Aronofsky, Alejandro G Iñárritu, Todd Field, Andrew Dominik, Luca Guadagnino, Alice Diop, Joanna Hogg, Martin McDonagh, Jafar Panahi i Florian Zeller. Ukupno 23 filma su u zvaničnoj kompeticiji za nagradu Zlatni Lav za najbolji film i ostale nagrade.

Ukupno 23 filma su u kompeticiji za nagradu Zlatni lav

U velikim ostvarenjima koje će gledatelji i kritičari imati priliku pogledati u programu Izvan konkurencije nalaze se film Olivie Wilde „Don’t Worry Darling“ s Florence Pugh i Harry Styles u glavnim ulogama, kao i novi dokumentarac Olivera Stonea i TV serije The Kingdom Exodus i Copenhagen Cowboy, odnosno danskih autora Larsa von Trier i Nicolas Winding Refn.

Ove godine žirijem Festivala u Veneciji predsjedava američka glumica Julianne Moore

Američka glumica Julianne Moore je predsjednica Međunarodnog žirija takmičarskih programa 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji koji odlučuje o tome kojem će filmu biti dodijeljen Zlatni lav za najbolji film, kao i druge zvanične nagrade.

Dobitnica Oskara (Still Alice, 2014) i dobitnica Emmyja Julianne Moore poznata je po svojoj širini rada s mnogim nezaboravnim nastupima od velikog do malog ekrana. Julianne Moore je dobitnica, BAFTA-e i prva Amerikanka koja je nagrađena vrhunskim glumačkim nagradama na filmskim festivalima u Berlinu (The Hours, 2002), Venecija (Daleko od raja, 2002) i Cannesu (Mape do Zvijezde, 2014.). Ostali članovi žirija su čiji članovi su:

Mariano Cohn (Argentina) redatelj, scenarist i producent

Leonardo Di Costanzo (Italija) režiser i scenarista

Audrey Diwan (Francuska), reditelj

Leila Hatami (Iran) glumica

Kazuo Ishiguro (Japan-Velika Britanija) autor i scenarista

Rodrigo Sorogoyen (Španija) reditelj, scenarista i producent

Dio atmosfere na crvenom tepihu Palazzo Del Cinema za vrijeme trajanja Festivala u Veneciji

  1. izdanje Filmskog Festivala u Veneciji održava se od 31. avgusta do 10. septembra na Lidu. Sve informacije o programima i ostalim aktivnostima na Festivalu svi zainteresovani mogu naći na zvaničnoj web stranici Festivala OVDJE.