U VENECIJI ODRŽANA SVJETSKA PREMIJERA NAJSRETNIJEG ČOVJEKA NA SVIJETU: GANUTA PUBLIKA FILM ISPRATILA DUGIM OVACIJAMA

Publika  u dvorani Sala Darsena je film „Najsretniji čovjek na svijetu“ doživjela emotivno te je ekipu filma nagradila višeminutnim ovacijama. Na emotivnu premijeru osvrnula se i redateljica filma, Teona Strugar Mitevska:

“Ovacije publike su me iznenadile i duboko ganule. Gledatelji su zaista bili dirnuti. Što se više može očekivati? Prilikom stvaranja filma, moraš utjecati na ljude, izazvati osjećaje, a danas smo u dvorani osjetili upravo to.”

“Bilo je prekrasno, ovo je bio veličanstven doživljaj s puno suza i emocija. Naš film nije mogao imati svjetsku premijeru na boljem mjestu,” dodala je glavna producentica filma Labina Mitevska, koja u filmu i glumi.

Dio ekipe filma “Najsretniji čovjek na svijetu” u dobroj atmosferi na Festivalu u Veneciji

Svjetska premijera filma održala se u dvorani Sala Darsena, uz gostovanje filmske ekipe predvođene redateljicom Teonom Strugar Mitevskom, producenticom i glumicom Labinom Mitevskom, scenaristicom Elmom Tataragić i glumcima Jelenom Kordić Kuret i Adnanom Omerovićem. Film se na venecijanskoj Mostri prikazao u sklopu natjecateljskog programa Horizonti (Orizzonti), posvećenom autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije.

Najsretniji čovjek na svijetu film je o Asji, četrdesetogodišnjakinji bez partnera, koja živi u Sarajevu. Da bi upoznala nekog novog, jednu subotu završi na speed datingu. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost.

Glumačka postava filma “Najsretniji čovjek na svijetu”

Budući da se radnja filma odvija danas u Sarajevu, u filmu igraju brojni bosanskohercegovački glumci i glumice. U glavnim ulogama su Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović, a značajne uloge ostvarili su i Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Film je nastao u produkciji Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija) s Entre chien et loup (Belgija), Vertigo (Slovenija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvatska) i SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina), a podržan je sredstvima Agencije za film Sjeverne Makedonije, Danskog filmskog instituta, Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo te europskog fonda Eurimages, uz potporu Belga Productions, Tax Shelter via Belga Films Fund i FS Viba film. Međunarodni prodajni agent je francuski Pyramide International.

Najsretniji čovjek na svijetu nakon Venecije “putuje” u Kanadu, gdje će sjevernoameričku premijeru imati na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Venecijanska Mostra održava se do 10. septembra, a više detalja o festivalu potražite na službenoj stranici festivala OVDJE.

Preuzeto sa: www.havc.hr ©