OTVOREN POZIV ZA PRIJAVE KRATKOMETRAŽNIH PROJEKATA NA PROGRAM “EURO CONNECTION”

Program Euro Connection i slijedeće godine uključivat će pitching sesije, neformalno umrežavanje za producente i učesnike i poslovne sastanke jedan na jedan. Godišnji poziv za projekte raspisuje se širom Evrope i rezultira odabirom 14 projekata čiji su producenti pozvani da se predstave na Euro Connection i umreže se sa publikom koja učestvuje u industriji potencijalnih koproducenta. Poziv za prijave je otvoren do 20.10.2022.

Detalj sa radionice Euro Connection sa jednog od predhodnih izdanja programa

Mogu se prijaviti proizvođači sa legalnim sjedištem u jednoj od zemalja povezanih sa Euro Connection 2023 (lista će biti objavljena). Svi projekti moraju ispunjavati sljedeće kriterije:

Projekt je kratki film (animacija, igrani, kreativni dokumentarac, VR projekt).

Trajanje ne prelazi 30 minuta.

Projekat mora imati djelomično finansiranje odobreno iz vanjskog izvora (organizacija treće strane).

Producent namjerava film razviti kao međunarodnu koprodukciju

Snimanje ili proizvodnja počinje najkasnije do juna 2023

U svakoj zemlji nacionalni predstavnik  formira stručnu komisiju koja će nominovati 1 projekat finalista. Evropski žiri će zatim pregledati sve finalističke projekte i odabrati do 14 projekata za Euro Connection. Osim toga, pobjednik Baltic Pitching Foruma će biti izabran za Euro Connection kao rezultat partnerstva između ova dva događaja. O rezultatima će učesnici biti obaviješteni krajem novembra, a objavljeni na web stranici Euro Connection do kraja 2022. godine.

Euro Connection donosi izabranim autorima slijedeće beneficije:

Savjetovanje o skriptama (online, sredina decembra 2022.) i video smjernice za prezentaciju (početak januara 2023.)

Trening na terenu uživo (ponedjeljak, 30. januar 2023.).

Predavanja uživo (utorak, 31. januara 2023.).

Omogućeno umrežavanje za producente i učesnike.

Poslovni sastanci jedan na jedan (srijeda, 1. februar 2023.).

Detalj sa dodjele nagrada jednog od predhodnih izdanja programa Euro Connection

Nosioci akreditacije Clermont-Ferrand-a koji žele da prisustvuju sesijama predstavljanja Euro Connection-a moći će da rezervišu svoje mjesto putem online obrasca dostupnog na web stranici programa od 16. januara 2023. 150 delegata iz industrije svake godine učestvuje u Euro Connection-u.

Završeno je 110 filmova, uključujući 61 međunarodnu koprodukciju, kao rezultat prvih 14 izdanja programa Euro Connection.

Predstavljen od strane Clermont-Ferrand Short Film Market, u saradnji sa Creative Europe MEDIA Desk France i Centrom National du cinéma et de l’image animée, Euro Connection dobija podršku od potprograma Creative Europe MEDIA i PROCIREP-a. Sve informacije oko programa i način aplikacije svi zainteresovani autori i producenti iz BiH i regiona mogu naći na zvaničnoj stranici programa Euro Connection OVDJE.