KINOTEKA BIH NASTAVLJA SA REDOVNIM AKTIVNOSTIMA UZ STALNU PRIJETNJU DELOŽACIJE

Sedam dana ove skandalozne odluke lokalnih sudskih organa u Sarajevu razgovarali smo sa VD direktora Kinoteke BiH, Devletom Filipović o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Kinoteka BiH i njeni uposlenici.

Fondacija je razgovarala sa VD Direktorom Kinoteke BiH Develetom Filipović o aktulenoj situaciji u kojoj se našla ova Javna ustanova

„Kinoteka BiH i njeni uposlenici nastavili su svoje redovne aktivnosti u katalogizaciji i prezervaciji pristiglih filmskih naslova kao da se ništa nije ni desilo“, istiće Devleta Filipović i nastavlja: „ Ali pod stalnom prijetnjom prinudne deložacije očekujemo da nam svaki čas na vrata pokucaju organi vlasti i odstrane nas iz objekta. Samim tim dolazi u opasnost očuvanje neprocijenjivog fimskog fundusa BH kinematografije i preko 1200 filmskih kopija internacionalnih naslova koji se u prostoru u Alipašinoj 19 čuvaju  na 35 mm filmskoj traci .“

Gospođa Filipović dalje istiće da je Kinoteka BiH odmah uputila apelaciju nadležnom Sudu na presudu o deložaciji te žalbu na rješenje o iseljenju i čeka zvanične odgovorne sudskih organa. U međuvremenu iskoristila je naš razgovor da se zahvali svim dobročiniteljima koji su reagovali i ponudili određena privremena rješenja za skladištenje velikog filmskog fundusa koji je pod zaštitom Kinoteke BiH ali da za sada nije prihvatljivo nijedno ponuđeno rješenje i da ona i uposlenici Kinoteke BiH nemaju namjeru da tek tako stave u opasnost ovako bogatstvo BH i svjetskog filma. Takođe se zahvaljuje medijima koji su brzo reagovali i skrenuli pažnju javnosti na situaciju u kojoj se našla ova Javna institucija.

Kinoteka BiH i dalje je u procesu prijema filmskih materijala BH producentskih kuća i autora na svim digitalnim medijima. Devleta Filipović se još jednom zahvalila Fondaciji za kinematografiju Sarajevo na podršci koju daje kroz finansijsku podršku u realizaciji projekata očuvanja fundusa BH filma, protokola o suradnji kojim BH producentske kuće i autori koji su imali projekte podržane od Fondacije imaju obavezu arhiviranja istih u Kinoteci BiH na svim digitalnim medijima u za to pripremljenom prostoru Kinoteke na Mejtašu, a koji je sada proširen sa igranih i na dokumentarne, kratke, animirane i eksperimentalne filmove u svim formatima.

Prostor za prezervaciju i zaštitu novih naslova BH filma u digitalnim formatima u objektu Kinoteke BiH u sarajevskom naselju Mejtaš

Za kraj razgovora gospođa Filipović se još jednom osvrnula na status Kinoteke BiH kao Javne institucije od državnog značaja koja nema definisan status finansiranja. Istakla je da je ovih dana u dogovorima sa još sedam sličnih Javnih institucija iz naše zemlje o zajedničkom javnom nastupu čija bi svrha bila da se skrene pažnja nadležnih državnih institucija i kompletne javnosti na ovaj problem.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo sa svoje strane još jednom apeluje na sve organe vlasti da hitno reaguju po pitanju rješenja statusa Kinoteke BiH kao insitucije od neprocjenjivog značaja za očuvanje fundusa BH kinematografije koja je i dalje jedan od najboljih ambasadora naše zemlje u kompletnoj svjetskoj javnosti.