ZLATNI LAV VENECIJE OTIŠAO ZA „ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED“, CATE BLANCHETT I COLIN FARRELL NAJBOLJI GLUMCI

All The Beauty And The Bloodshed (SAD) u režiji Laure Poitras nagrađen je glavnom nagradom u glavnoj konkurenciji 79. Venecijanskog filmskog festivala, koji je održan od 31. avgusta do 10. septembra 2022. godine.

Scena iz dokumentarnog filma “All the Beauty and Bloodshed” koji je drugi u istoriji Venecije koji se okitio Zlatnim lavom

Dobitnica Oskara Laura Poitras slijedi Sacro Gra (2013) Gianfranca Rosija kao drugi dokumentarni film koji je osvojio Zlatnog lava u istoriji Filmskog festivala u Veneciji. Film je portret Nan Goldin, 68-godišnje fotografkinje kojoj je prepisan Oxycontin, brzo je postala ovisna o njemu, pronašla oporavak uz pomoć zamjenskog lijeka, a zatim je uložila svoju energiju u pozivanje porodice Sackler na odgovornost.

Italijanski reditelj Luca Guadagnino sa Srebrnim lavom

Luca Guadagnino osvojio je nagradu za najboljeg reditelja svojom pričom o odrastanju „Bones and All“, koja je također dobila nagradu za najboljeg mladog glumca koju je osvojio za Taylor Russell.

Cate Blanchett opravdala je ulogu glavnog favorita za Colpa Volli za najbolju žensku ulogu

U glavnim glumačkim kategorijama, za Cate Blanchett je u suštini bila ukopana za nagradu za izvedbu u filmu Todda Dileda „Tar“, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu otišla u ruke Colina Farrella koji je očarao publiku i žiri i osvojio Volpi Cup za najboljeg glumca za film „The Banshees of Inisherin“ zemljaka Martina McDonagha. McDonagh je dobio nagradu i za najbolji scenario – koju je ponovio nakon filma „Three Billboards Outside Ebbing Missouri“ iz 2017.

Collin Farrell se zahvalio na nagradi putem video poziva

Velika nagrada žirija Srebrni lav dodijeljena je naslovu „Saint Omer“ Alice Diop, koji je nagradu dobio i za debitantski film.

U selekciji programa Orizzonti nagradu za najbolji film dobio je Iranac Jang-e Jahani Sevom za ostvarenje „World War III“ koji je donio i nagradu za najbolju mušku ulogu Mohsenu Tanabandehu dok su najboljim rediteljema proglašeni su Tizza Covi i Rainer Frimmel za naslov „Vera“ koji  se okitio i nagradnom za najbolju žensku izvedbu koju je osvojila Vera Gemma.

Reditelji Rainer Frimmel i Tizza Covi osvojili su Orizzonti Award za najbolje reditelje

Ove godine žirijem takmičarkog programa Venecije predsjedavala je velika američka glumica i dobitnica Oskara Julianne Moore dok su članovi bili Mariano Cohn, Leonardo Di Costanzo, Audrey Diwan, Leila Hatami, Kazuo Ishiguro i Rodrigo Sorogoyen.

Listu svih nagrađenih na 79.izdanju Bienalle Cinema De Venecia svi zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj web stranici Festivala OVDJE.