HAVC OBJAVIO RAZULTATE JAVNOG POZIVA ZA MANJINSKE KOPRODUKCIJE I PODRŽAO DVA BH AUTORA

Hrvatsko audiovizualno vijeće odluku po javnom pozivu za podršku manjinskim koprodukcijama donijelo je po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 108. sjednica održana u srijedu, 7. septembra 2022. godine.

Na Javni poziv za manjinske koprodukcije (treći rok, 12. jula 2022.) pristiglo je 33 prijava. Razmatran je 31 projekt od čega je za sufinanciranje predloženo njih šest u ukupnom iznosu od 2.605.000 kuna / 345.742,92 eura. Na konkursu su sjajno ocjenjeni i podržani novi filmski projekti BH autora Srđana Vuletića i Srđana Šarenca.

Nakon Filmskog Centra Crne Gore i Fondacije za kinematografiju Srđan Vuletić sa projektom Vidra dobio podršku HAVC-a

Nakon što je naredno filmsko ostvarenje Srđana Vuletića „Vidra“ koje radi za producentsku kuću Artikulacija film podržano je od strane Filmskog Centra Crne Gore za iznosom od 215.000 EUR,, te na konkursu Fondacije za kinematografije Sarajevo za 2021.godinu podržano u kategoriji manjinske koprodukcije sa iznosom od 30.000 KM kroz BH koproducentsku kuću Realstage, na javnom pozivu za manjinske koprodukcije HAVC-a podržano je sa iznosom od 55.000 Eura kroz koproducentsku kuću Izazov 365.

„Vidra“, što je još uvijek radni naslov, je projekat rađen po kratkoj priči „Dolina spomenika“ pisca Stefana Boškovića koji potpisuje i scenario.

Novi projekat višestruko nagrađivanog BH autora Srđana Šarenca „Poslije kraja svijeta“ jedini je dugometražni dokumentarni film koji je u okviru ovog javnog poziva HAVC podržan sa iznosom od preko 21.000 Eura kroz koproducentsku kuću Metar 60.

Film govori o prvom sarajevskom filmskom festivalu ”Poslije kraja svijeta” koji je održan 1993. godine u opkoljenom Sarajevu i ulozi kulture u preživljavanju građana pod opsadom. U filmu se pojavljuju tadašnji direktor prvog sarajevskog filmskog festivala Haris Pašović te Ismet Nuno Arnautalić, Lejla Pašović – Mustafić, Kasim Džajić, Srđan Vuletić i mnogi drugi poznati bosanskohercegovački umjetnici koji su radili na organizaciji filmskog festivala u ratu.

Srđan Šarenac prilikom dodjele nagrada koprodukcijskog foruma ovogodišnjeg AJB Doc

Projekat „Poslije kraja svijeta“ je na nedavno završenom AJB Doc nagrađen sa tri nagrade. Dobio je glavnu nagradu za najbolji projekat u Main Pitch kategoriji u vrijednosti od 25 hiljada dolara, Miadoc nagradu – poziv na koprodukcijski market u Rimu i Progress nagradu – korištenje arhivskih snimaka u vrijednosti od tri hiljade eura.

Kompletnu listu odobrenih projekata HAVC u ovom javnom pozivu za manjinske koprodukcije možete pronaći OVDJE.