OD 13.OKTOBRA KRENULA BIH KINO DISTRIBUCIJA NOVOG FILMA PJERA ŽALICE „PRAZNIK RADA“

Novi film Pjera Žalice Praznik rada, koji je svjetsku premijeru imao na zatvaranju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, od prije par dana je na repertoaru BH kina. Kino pretpremijeru s ekipom filma, Praznik rada će doživjeti večeras u sarajevskim multiplexima Cineplexx i Cinestar gdje će publiku pozdraviti i ekipa filma. Nakon premijera u Sarajevu i Banja Luci, ekipa filma odlazi ususret publici u Mostar u petak, 14. oktobra, u Tuzlu u ponedjeljak, 17. oktobra i u Zenicu u utorak, 18. oktobra.

Ekipa Praznik rada na večeri zatvaranja 28.SFF predstavila je svjetsku premijeru filma

Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva. Praznik rada će se prikazivati u sljedećim kinima: Blitz CineStar Mostar, Blitz CineStar Tuzla, Blitz CineStar Bihać, Blitz CineStar Zenica, Blitz CineStar Banja Luka, Blitz CineStar Sarajevo, Blitz CineStar Prijedor, Cineplexx Palas Banja Luka, Cineplexx Plaza Mostar, Cineplexx Sarajevo, Meeting Point, Sarajevo, Narodni univerzitet Konjic.

Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: Uhapsiše Fudu, ko zna zašto. U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge tumače Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro.

Boris Isaković, Admir Glamočak i Emir Hadžihafizbegović u jednoj sceni filma “Praznik rada”

Film čiju produkciju potpisuje Udruženje za promociju umjetnosti i kulture FORUM je, nakon pobjede na konkursu Fondacije za kinematografiju Sarajevo 2018.godine, podržan od strane programa MEDIA i Eurimages koji su najveća evropska platforma za podršku regionalnim koprodukcijama. Inače, film je koprodukcija BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije a dobio je i najveću podršku manjinskim koprodukcijama na konkursu Filmskog Centra Crne Gore za 2021.godinu.