11. TFF OTVARA FILM “ŠVEDSKO SRCE MOJE MAJKE”

Film “Švedsko srce moje majke” reditelja Adisa Bakrača otvorit će 11. Tuzla Film Festival, u petak 21. oktobra sa početkom u 18:30h u BKC-u Tuzla. Tokom pet dana publika će u Narodnom pozorištu imati priliku da pogleda najbolje filmove iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a prema ocjeni Stručnog žirija najbolji će biti nagrađeni Vilom TFF-a. Također, bit će organizirane radionice sa filmskim profesionalcima pod nazivom “Tuzla Grad Filmske Kulture” kao i kafe sa poznatima. Prateći sadržaj festivala, svakako su i svirke i partiji koje će biti organizirani za publiku festivala.

Faketa Salihbegović Avdagić u sceni filma “Švedsko srce moje majke” koji svečano otvara 11.TFF

Inače, film “Švedsko srce moje majke” govori o bosanskim izbjeglicama u Švedsku Derviši i Ademu, srednjovječnim supružnicima. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid. Uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom, pritom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu…

Glavne uloge u filmu ostvarili su: Faketa Salihbegović Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik i Armin Omerović. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a nastao je kao koprodukcija između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Francuske. Glavna produkcija je HEFT iz Sarajeva, koja je film realizovala u saradnji s Federalnom televizijom, a koproducenti su Euro film iz Zagreba i Dari film iz Pariza.

U online programu na www.tuzlafilmfestival.com, moći će se pogledati filmovi mladih reditelja širom svijeta, a u okviru 10. Future Generation Short Films. Na pomenutoj platformi naći će se i filmovi u kategorijama animirani, dokumentarni i kratki igrani film sa južnoslavenskog prostora.

Ulaz za svečano otvaranje je 10,00 KM, a za sve ostale projekcije je 5,00 KM, osim za film “Balada” rediteljice Aide Begić, koji je poklon ženskom dijelu publike od strane Tuzla Film Festivala, kao i svečane ceremonije zatvaranja gdje će biti dodijeljene nagrade i prikazan film “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića.

Više informacija o programu i ulaznicama na www.tff.ba.