OTVORENE PRIJAVE ZA 16. FOCAL PRODUCTION VALUE RADIONICU

Production Value je jedina majstorska radionica za asistente direktora i linijske producente iz cijele Europe. Njegov proces je jedinstven i također nudi priliku producentima i režiserima da svoj filmski projekat planiraju i budžetiraju. Tokom svojih 15 izdanja, Production Value je obučio 177 pomoćnika reditelja (89 žena i 88 muškaraca) i planirao i budžetirao 89 projekata (79 igranih filmova i 10 ograničenih serija).

Production Value je 7-dnevna rezidencijalna radionica koja simulira predpripreme za 6 postojećih filmskih projekata i na kraju isporučuje profesionalne budžete i rasporede snimanja. Radeći u timovima od dvoje, mlađim linijskim producentima i pomoćnicima direktora iz cijele Evrope zadaju se stvarni projekti u razvoju, koje na radionicu donose direktori i producenti. Timove treniraju vrhunski evropski linijski proizvođači i prvi pomoćnici direktora, kako bi se osiguralo da će, u datim okolnostima i na kraju sedmice, postići najbolje moguće budžete i rasporede.

Detalj sa jednog od predhodnih izdanja radionice Focal Production Value

Učesnike će podučavati vrhunski evropski producenti i pomoćnici direktora i dobiće specifične doprinose od različitih stručnjaka. Osim širenja njihovog znanja, naglasak je stavljen na razumijevanje različitih evropskih uslova rada i na razvoj i širenje evropske mreže. Obuka uključuje pripremnu fazu od max. 3 sedmice i 8-dnevna rezidencijalna radionica.

Od odabranih linijskih proizvođača/menadžera proizvodnje i pomoćnika direktora očekuje se da pripreme zadati projekat od 12. decembra 2022.

Riga će biti domaćin 16. izdanja 8.dnevne radionice Focal Production Value

Mlađi pomoćnici reditelja i mlađi linijski producenti koji uđu u odabir za program imaju slijedeće troškove:

800 € – za linijske producente/proizvodnje | uključujući hranu i smještaj*

500 € – za pomoćnike reditelja | uključujući hranu i smještaj*

(putni troškovi nisu uključeni)

*Najviše 5 učesnika iz zemalja sa ekonomijom u razvoju ima pravo na polovinu ili punu stipendiju koja pokriva troškove putovanja i izdržavanja, pod uslovom da učesnici nisu već koristili drugu stipendiju za iste troškove.

Rok za prijavu: 15. novembar 2022

Prijavite se → OVDJE

Producenti / reditelji / producenti emisija s dugometražnim filmom ili projektom ograničene serije

300 € – po projektu | uključujući putovanja, hranu i smještaj.

Rok za prijavu: 15. novembar 2022

Prijavite se → OVDJE sa navedenim dokumentima:

– za igrani film

– za ograničene serije

Svi zainteresovani filmski profesionalci iz BiH i regiona mogu sve informacije oko programa Focal Production Value naći za zvaničnoj stranici OVDJE.