MIDPOINT FEATURE LAUNCH 2023 + SCRIPT CONSULTANCY TRAINING PRIMA PRIJAVE DO 24.OKTOBRA

Od 2010. godine program MIDPOINT podržava scenariste, reditelje i producente iz srednje i istočne Europe i šire u unapređenju njihovih filmskih i serijskih projekata, unoseći novi život i ideje na europska tržišta filmova i serija.

Razmjena iskustva i zajednička inspiracija je ključna u kreativnim industrijama. MIDPOINT Institut je posvećen pružanju platforme koja podstiče ovu razmjenu, upravljajući novim profesionalcima i profesionalcima na srednjim pozicijama dok se probijaju u evropsku filmsku i serijalnu industriju, te surađujući kao konsultanti za iskusne profesionalce koji žele unaprijediti svoje vještine.

Uz ovaj program ovaj program vezan je i poziv za MIDPOINT Script Consultancy Training 2023, obuku namijenjenu scenaristima iz srednje i istočne Evrope, koji žele da steknu vještine u ovoj oblasti. Rok za podnošenje prijava koje se odnose na ovu obuku je 31. oktobar 2022. godine.

Radna atmosfera sa jednog od predhodnih izdanja MIDPOINT radionice

MIDPOINT Feature Launch 2023 sastoji se iz četiri modula – dvije rezidencijalne radionice (Slovačka i Češka) i dvije online radionice. Tokom predstavljanja projekata na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, najbolji projekat će biti nagrađen KVIFF i MIDPOINT nagradom za razvoj u vrijednosti od 10.000 eura. Producenti će imati priliku da učestvuju i na radionici u okviru koprodukcijskog marketa When East Meets West.

Raspored organizovanja radionica je sljedeći:

Feature Launch Feedback Session – januar 2023 / online

Pripremni seminar Script Consultant Trainees – februar 2023 / online

Radionica 1 – mart 2023, Slovačka

Radionica 2 – maj 2023, online

Radionica 3 i filmovi u razvoju – Feature Launch project showcase – jun-jul 2023,   Prag i Karlove Vari, Češka, u saradnji sa KVIFF–om

Radionica 4 – novembar 2023, online

Follow-up za producente: Company Time – EAVE on-demand radionica u saradnji sa MIDPOINT-om / januar 2024, Trst, Italija – saradnja sa Trieste FF i When East Meets West

Devet igranih filmskih projekata proći će kroz intenzivni program koji će učesnicima omogućiti blisku saradnju na razvoju scenarija i projekata, kao i mogućnost finansiranja i koprodukcije.

Detalje u vezi sa ovim programima MIDPOINTA možete pronaći OVDJE a svi zainteresovani autori i producenti iz BiH i regiona mogu se prijaviti OVDJE.