DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN 23.MEDITERAN FILM FESTIVAL

Drugu nagradu 23.Mediteran Film Festivala Best Short dobio je film ‘Ne možeš me automatizirati’, redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije dok je publika najboljim proglasila film ‘Babajanja’ hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice.

U svom obrazloženju, žiri u sastavu Mateja Valentinčič, Yevhen Stepanenko i Dragan Nikolić naveli su kako je ovaj film intenzivna ljubavna priča,  ali i priča o ovisnosti o heroinu, koja na suptilan način pokazuje ne samo psihološki već i društveni kontekst u kojom je nastajala.

Članovi žirija takmičarskog programa na dodjeli nagrada 23. Mediteran Film Festivala

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja – filmu ‘Pomirenje’ redateljice Marije Zidar iz Slovenije te filmu ‘Rovovi’, francuskog redatelja Loupa Bureaua. Žiri je naveo kako film ‘Pomirenje’na prvi pogled izgleda kao priča o albanskoj krvnoj osveti, ali zapravo je dubinska studija patrijarhalnog društva i njegovih etičkih vrijednosti između tradicije, vjere i modernosti u postsocijalističkoj tranziciji.

Svedenim i upečatljivim vizualnim pristupom film ‘Rovovi’, kako navode iz žirija, vodi nas iznutra u rat i sukob koji danas sve više prerasta u globalnu katastrofu. Mi smo uvučeni direktno u rovove ukrajinskih snaga koje čine obični ljudi, momci i žene, koji bi mogli biti negdje drugdje i živjeti normalnim životom, ali su morali napustiti svoju svakodnevnicu da bi obranili svoju zemlju.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Ivan Živković Žika, Hillel Rate i Iva Kraljević, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju ‘Ne možeš me automatizirati’, redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije. Kako su naveli u odluci, kroz svoj film redateljica je stvorila cijeli jedan svijet korištenjem različitih elemenata zvuka i slike.

Posebno priznanje pripalo je i filmu ‘Pjesme’ grčke redateljice Jenny Tsiropoulou, koja kako navode članovi žirija, koristeći jedinstven pogled i znatiželju, kombinira fizičke i duhovne elemente na dirljiv način i uspjeva prikazati kompleksan portret lika koji pobuđuje suosjećanje i poštovanje u isto vrijeme.  Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film ‘S vremena na vrijeme’ te kratki igrani film ‘Ono naše’ koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

Detalj sa svečane ceremonije dodjele nagrada 23.MFF u Širokom Brijegu

Tomislav Topić, direktor festivala odjavljujući 23. izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina, filmskim radnicima koji su podržali i ovo izdanje MFF-a, pokroviteljima i publici. ”Cijelu godinu smo slagali ovaj filmski mozaik i mislim da smo napravili dobar posao. Moje je samo da ovo 23. izdanje Mediteran Film Festivala proglasim zatvorenim i nadam se da će se ova priča nastaviti”, rekao je Topić.

Na 23. Mediteran Film Festivalu, koji se od 11. do 15. oktobra održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 23. MFF zatvoren je projekcijom dokumentarnog film ‘Moonage Daydream’, o velikom umjetniku Davidu Bowieu.