FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO OD DANAS JE 37 ČLANICA EFAD

Fondacija za kinematografiju Sarajevo od danas je pridružena članica EFAD, Udruženja evropskih Direktora filmskih Agencija. Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora EFAD Fondacija za kinematografiju Sarajevo je jednoglasnom odlukom primljena u pridruženo članstvo, što je status za zemlje članice Vijeća Evrope, a koje nisu u EU, te je danas na zvaničnoj web stranici ovog izuzetno važnog tijela nacionalnih filmskih agencija Evrope OVDJE objavljena vijest o prijemu Fondacije za Kinematografiju Sarajevo koju prenosimo u cjelosti:

Odbor EFAD-a jednoglasno je prihvatio prijavu Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Fondacija će se pridružiti kao pridruženi član, status za zemlje članice Vijeća Evrope, ali ne i iz EU.

“Drago nam je što možemo poželjeti dobrodošlicu Fondaciji za kinematografiju Sarajevo u EFAD-u koja upotpunjuje prisustvo udruženja u regionu Balkana. Fondacija za kinematografiju Sarajevo igra ključnu ulogu u podršci bosanskohercegovačkom stvaralaštvu i koprodukcijama i želimo sa njom sarađivati”, izjavio je Luis Chaby Vaz, predsjednik EFAD-a.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo osnovana je 2002. godine od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i djeluje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj naše ustanove je obezbjeđivanje sredstava za podsticanje, razvoj i unapređenje filmske i filmske produkcije.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je 37 članica EFAD, u statusu pridruženog članstva koje je namjenjeno zemljama izvan EU

EFAD (European Film Agency Directors Association) glas je nacionalnih evropskih filmskih agencija, koji okuplja nacionalne filmske i audiovizuelne agencije iz evropskih zemalja. Članstvo u EFAD-u obuhvata zemlje Evropske unije, kao i Island, Norvešku, Republiku Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, Švicarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo te od danas i Bosnu i Hercegovinu.

37 članova EFAD-a su vladina ili povezana javna tijela, zadužena za nacionalno finansiranje audiovizuelnog sektora i sa odgovornošću da savjetuju ili regulišu sve aspekte audiovizuelne politike. Ukupno, članice EFAD-a i njihove vlade svake godine financiraju oko tri milijarde eura kroz subvencije i porezne olakšice s ciljem podsticanja stvaranja, proizvodnje, promocije, distribucije i izložbe evropskih audiovizuelnih i kinematografskih djela.

Evropske filmske agencije podržavaju proizvodnju evropskog filma u različitim formatima i platformama. Njihova misija je omogućiti lokalnim kulturama i različitim jezičkim zajednicama da vide svoje živote na ekranu i da snažni, kulturno izražajni filmovi duboko utječu na srca i umove u korist dobrobiti društva širom Evrope. Članovi EFAD-a promovišu filmsku pismenost i pripovijedanje u svrhu podrške slobodi izražavanja i filmskoj kulturi kako bi osigurali da filmsko stvaralaštvo, filmsko naslijeđe i film kao umjetnost budu dostupni i relevantni mnogima, a ne rijetkima.

Nakon što je godinama funkcionirao kao neformalna mreža za saradnju, koordinaciju i razmjenu ideja o pitanjima od zajedničkog interesa u pogledu evropske audiovizuelne politike, EFAD je 9. decembra 2014. postao međunarodno neprofitno udruženje direktora Evropske filmskih agencija sa sjedištem u Briselu.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je od danas među članicama EFAD na zvaničnoj web stranici ovog Udruženja

U narednom periodu u svim aktivnostima i zasjedanjima EFAD Fondaciju za kinematografiju Sarajevo predstavljaće Predsjednik Upravog odbora Antonio Beus. Svi zainteresovani sve informacije o EFAD mogu pogledati na zvaničnoj web stranici OVDJE.