FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU POZIVA KORISNIKE DA PREDLOŽE DOBITNIKE PRIZNANJA ZA DOPRINOS BH KINEMATOGRAFIJI ZA 2022.GODINU

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo u skladu je sa svojih smjernicama djelovanja a u svrhu izražavanja zahvalnosti pojedincima u Bosni i Hercegovini zaslužnim za razvoj kinematografije od njenog nastanka nastavlja prošle godine ustanovljenu tradicionalnu dodjelu priznanja za dosadašnji rad i zalaganje u svim oblastima kinematografije.

Bosanskohercegovačka kinematografija u periodu od 75 godina postojanja slovi kao jedna od najplodonosnijih kinematografija Evrope i svijeta. U tom periodu izrodila je niz vrhunskih autora, i filmskih radnika u svim granama proizvodnje filmskih ostvarenja koji saslužuju priznanje. Stvaranje filmskog ostvarenja i njegovo naknadno prikazivanje je kompleksna i vrlo zahtjevna djelatnost i zahtjeva zajednički rad autora, glumaca, filmskih radnika na setu snimanja te profesionalaca koji gotov proizvod plasiraju pred gledatelje. Fondacija za kinematografiju i ove godine odaće priznanje zaslužnim filmskih radnicima iz svih grana proizvodnje i prikazivanja filma te da se i na taj način skrene pažnja na njihov životni i profesionalni doprinos razvoju naše izuzetno plodonosne kinematografije.

Detalj sa prošlogodišnje dodjele nagrada filmskim radnicima zaslužnim za razvoj BH kinematografije

Shodno navedenom Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo poziva sve korisnike i sva filmska udruženja te filmske profesionalce i producentske kuće da daju svoje prijedloge za ovogodišnju listu dobitnika priznanja za filmskih radnika zaslužnih za razvoj BH kinematografije. S obzirom da će svečanost dodjele priznanja biti organizovana sredinom decembra Fondacija poziva sve korisnike da svoje prijedloge daju sa kratkim obrazloženjem putem maila na info@fondacijakinematografija.ba najkasnije do 23.novembra kako bi Upravni odbor na svojoj sjednici planiranoj za kraj tekućeg mjeseca mogao donijeti svoju konačnu odluku i formirati listu ovogodišnjih dobitnika priznanja.