BALADA I NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU NOMINIRANI ZA 4. NAGRADU ARAPSKE KRITIKE

U organizaciji European Film Promotion (EFP) i Arab Cinema Center (ACC) bit će upriličena 4. po redu Nagrada arapske kritike, a nominirana su ukupno 23 evropska filma.

Sve filmove su prijavile evropske organizacije članice European Film Promotion-a, a prikazani su na vodećim međunarodnim filmskim festivalima, ili su nacionalni kandidati za Oscara za najbolji međunarodni igrani film, a među njima su i film BALADA ispred Bosne i Hercegovine, koji je prijavilo Udruženje filmskih radnika, te film NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU, koji na listi predstavlja Sjevernu Makedoniju. Kompletnu listu nominiranih filmova možete vidjeti OVDJE.

Balada Aida Begić je svjetsku premijeru doživjela u okviru takmičarskog programa 28.SFF

O dobitniku nagrade odlučuje 76 najistaknutijih i najutjecajnijih arapskih filmskih kritičara iz 15 zemalja arapskog govornog područja, koji će prvo odabrati tri filma finalista, a potom proglasiti pobjednika tokom  Međunarodnog filmskog festivala u Kairu (CIFF) sredinom novembra.

“Apsolutno smo oduševljeni što imamo priliku da ovako uglednom žiriju arapskih filmskih kritičara prikažemo dobru selekciju od 23 filma iz 23 zemlje širom Evrope. Zadovoljstvo je i čast nastaviti naše partnerstvo sa Međunarodnim filmskim festivalom u Kairu i ACC kako bi evropska kinematografija postala vidljiva u arapskom svijetu“, kaže Sonja Heinen, izvršna direktorica EFP-a.

Najsretniji čovjek na svijetu scenaristice Elme Tataragić je svoju premijeru imao na Festivalu u Veneciji

Nagrade arapske kritike za evropske filmove pokrenuli su 2019. godine EFP i ACC. Prethodna tri dobitnika ove prestižne nagrade bili su BOG POSTOJI I ZOVE SE PETRUNIJA Teone Strugar Mitevske (2019), za koji je scenarij također pisala Elma Tataragić, UNDINE Christiana Petzolda (2020), kada je film QUO VADIS, AIDA? bio jedan od tri finalista, te 107 MAJKI Petera Kerekesa (2021).

Više informacija OVDJE.