OTVORENE PRIJAVE ZA TRANSYLVANIA IFF 2023

Transilvania International Film Festival (TIFF) je najvažniji filmski festival u Rumuniji i jedan od najspektakularnijih kulturnih događaja u regionu. U više od 20 godina izrastao je u cjelogodišnji model za filmsku industriju i nacionalni kulturni brend sa raznim satelitskim događajima širom zemlje. Iskustvo Transilvanije IFF-a znači uzbudljiv i intrigantan filmski izbor, slikovite lokacije kao što su dvorci ili muzeji na otvorenom, kinokoncerti, obrazovne platforme za mladu publiku, solidne industrijske programe i dosljedan fokus na budućnost audio-vizualnih sadržaja.

Primarni cilj TIFF-a je promovirati kinematografiju kao umjetničku formu predstavljanjem nekih od najznačajnijih filmova tog trenutka – filmova obdarenih originalnošću i slobodnim izražavanjem, izlažući nekonvencionalnu upotrebu kinematografskog jezika, ili izražavajući novonastale struje.

Atmosfera sa jedne od Open Air projekcija predhodnog izdanja Transylvania IFF

TIFF je godišnji događaj čije će se 22. izdanje održati u Cluj-Napoci, u Transilvaniji, u junu 2023. Svaki odabrani film će biti prikazan najmanje dva puta. Projekcije se odvijaju u tradicionalnim bioskopima i na nekonvencionalnim lokacijama. Reprezentativni izbor iz Transilvanije IFF programa 2023. bit će naknadno prikazan u Bukureštu, Sibiuu, Oradei i drugim odabranim gradovima tokom TIFF Unlimited Caravana.

Filmski stvaraoci mogu prijaviti filmove za tri takmičarska programa – Zvanična konkurencija, Šta ima, Dok?, Rumunski dani – i tri netakmičarska programa: Pun mjesec, Supernova, No Limit.

– Takmičarski program je posvećen rediteljima koji su prvi i drugi put i njihovim igranim filmovima.

– What’s Up Doc? takmičarska sekcija je otvorena za filmske stvaraoce na njihovom prvom ili drugom dokumentarnom ostvarenju.

Datumi prikazivanja (svjetske premijere) filmova odabranih u takmičarskim programima festivala moraju biti nakon 1. maja 2022. godine a uslov je da nisu prije prikazani u Rumuniji. Rok za prijave naslova u svim programima je 1. februar 2023. Za sve međunarodne filmove postoji naknada za prijavu i to 20 EUR za rane prijave do 15.decembra i 40 EUR za kasne prijave do 01.februara 2023.

Svi zainteresovani producenti i autori iz BiH i regiona sve informacije o pravilima prijave mogu naći OVDJE dok prijavu mogu uradili OVDJE.