OTVORENE PRIJAVE ZA TRUE STORIES MARKET SFF

Sarajevo Film Festival je 2016. godine pokrenuo novi program Dealing with a Past sa ciljem poticanja dijaloga u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, koje se još uvijek bore s dugoročnim i dubokim posljedicama ratova.

Ovaj program predstavlja polifoniju autorskih glasova koji propituju bolne događaje iz nedavne prošlosti, posežući za različitim umjetničkim formama i baveći se mnoštvom raznolikih tema, kako bi gledaoce suočili s pitanjima neriješenih ratnih zločina i činjenicom da iako rat je možda prestao, posledice su veoma prisutne i živopisne.

Program je u proteklom periodu ugostio brojne proslavljene autore kao što su Džošua Openhajmer, Ron Haviv, Ognjen Glavonić, Mila Turajlić, Lars Kraume, Nebojša Slijepčević, Anja Kofmel i drugi. Uz filmski program, Festival je pokrenuo TRUE STORES MARKET, jedinstvenu manifestaciju koja povezuje filmske stvaraoce sa organizacijama koje istražuju i dokumentuju događaje u bivšoj Jugoslaviji iz nedavnih ratova.

True Stories Market realizuje se u okviru programa Dealing With a Past Sarajevo Film Festivala

Tokom prethodnog izdanja TRUE STORES MARKET-a predstavljene su četiri priče, a kako bi se predstavljene priče dodatno prenijele na veliko platno, Sarajevo Film Festival danas je objavio javni poziv za filmske stvaraoce zainteresirane za snimanje filmova po njima. Nagrada je u iznosu od 10.000,00 € i dodjeljuje je Friedrich Ebert Stiftung Southeast Europe Dialogue.

SFF poziva filmske i produkcijske kuće iz jugoistočne Evrope da direktno pošalju svoje prijave s prijedlozima za snimanje dugometražnog igranog ili dugometražnog dokumentarnog filma inspiriranog nekom od predstavljenih priča.

Za prijavu se mogu prijaviti producentske kuće ili filmski stvaraoci iz sljedećih zemalja: Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Kosovo, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska i Ukrajina a zadnji rok za podnošenje prijava je 25.11.2022.

Odabrane producentske kuće i/ili filmski autori će sa prijavljenim projektima učestvovati u intenzivnom programu razrade i dodatnog razvoja projekta koji će biti organizovan u Sarajevu, a potom će imati priliku da svoje projekte predstave potencijalnim finansijerima, producentima i /ili koproducenti u okviru CineLink-a dana filmske industrije Sarajevo Film Festivala. Filmovi koji budu snimljeni na kraju ovog procesa bit će prikazani u programu Sarajevo Film Festivala.

Svi zainteresovani autori i producentske kuće iz BiH i regiona trebaju dostaviti koncept, motivaciono pismo, biografiju i filmografiju. Svi materijali se šalju na e-mail adresu dwp@sff.ba.