OTVORENE PRIJAVE ZA 33.ZAGREB ANIMA FEST

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, osnovan 1972. godine, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Pokrenut zahvaljujući globalnom ugledu autora Zagrebačke škole crtanog filma, osnovan odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e, produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba, Animafest Zagreb odvija se svake godine početkom juna.

Festival je do 2005. godine održavan u bijenalnom ritmu, nakon čega nastavlja u godišnjem, posvećujući se u parnim godinama kratkometražnom, a u neparnima dugometražnom filmu. Nakon Zagreb filma i Koncertne direkcije Zagreb, organizaciju  festivala 2007. godine preuzima privatna produkcijska kuća Hulahop s ciljem daljnjeg razvoja i usuglašavanja programa sa zahtjevima suvremenih tendencija, prilaženja još brojnijoj publici i pružanja dodatnih pogodnosti profesionalcima. Kako bi se odgovorilo na sve dinamičniju produkciju, godine 2015. dugometražno i kratkometražno izdanje objedinjuju se. Od tada je festival svake godine posvećen animaciji i dugog i kratkog metra.

Detalj sa jedne od projekcija Zagreb Anima Fest

Za 33.izdanje Anima Fest mogu se prijaviti svi dugometražni i kratkometražni filmovi te VR/Interaktivni projekti prvi put prikazani nakon 1. januara 2022. putem online obrasca OVDJE.

Rok za prijavu kratkometražnih filmova je 1. februar 2023. dok je rok za prijavu dugometražnih filmova i vr projekata 15. mart 2023. Nema naknade za prijavu a u razmatranje će ući filmovi prvi put javno prikazani nakon 01.januara 2022.godine.

Kratkometražni filmovi (maksimalnog trajanja 40 minuta) mogu se prijaviti za jednu od sljedećih takmičarskih kategorija: Natjecanje kratkometražnog filma, natjecanje studentskog filma – filmovi producirani u obrazovnim institucijama, bez obzira na stadij studija,  natjecanje filmova za djecu, natjecanje hrvatskog filma – filmovi hrvatskih redatelja i/ili filmovi kojima je bar jedna od zemalja produkcije Hrvatska. Dugometražni filmovi (minimalnog trajanja 40 minuta) mogu se prijaviti za  natjecateljsku kategoriju Natjecanje dugometražnog filma dok se VR/360/interaktivni projekti mogu prijaviti za kategoriju natjecanje VR animacije – projekti koji uključuju animaciju kao glavni medij, napravljeni za sustave Oculus, HTC Vive ili Samsung Gear VR

Filmovi se natječu za priznanja i nagrade koje dodjeljuju međunarodni žiriji. Za sve detalje o prijavama svi zainteresovani autori i producenti mogu provjeriti pravilnik prijave OVDJE  a za dodatna pitanja mogu kontaktirati odgovorne Anima Fest na entries@animafest.hr.