ALETA RAJIČ – ČLANICA STRUČNOG ŽIRIJA NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU ANIMACIJE BILBAO

Aleta Rajič, autorka višestruko nagrađivanog animiranog filma „Prirodni odabir“ i jedna od osnivačica festivala animiranog filma NAFF u Neumu, imenovana je članicom stručnog žirija Međunarodnog Festivala animiranog filma ANIMAKOM koji se šetu godinu za redom održava u španskom gradu Bilbau.

ANIMAKOM se održava šestu godinu za redom u španskom gradu Bilbau

Aleta Rajić rođena je 1990. godine u Čapljini. Magistrirala je Engleski jezik i Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Rad na animiranom crtanom filmu započela je još u osnovnoj školi u ‘Studiju Neum’, gdje je kao scenograf i animator radila na nekoliko filmova, te polazila brojne radionice animacije i edukativnih programa u njihovoj organizaciji. Posljednjih par godina bila je jedan od predavača u Školi animiranog crtanog filma (u Mostaru i u Neumu) čiji je osnivač njen otac, veteran animacije u BiH – Jurinko Rajič. „PRIRODNI ODABIR“ je njen drugi autorski film koji je u manje od godinu dana selektiran na 58 internacionalnih filmskih festivala (uključujući  svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu, zatim Annecy, Pula Film Festival, Monstra, Animafest itd.), te je nastavno osvojio čak 14 nagrada na Festivalima animacije širom svijeta. Posljednjih devet godina Aleta je član organizacijskog tima neumskog Festivala animiranog filma NAFF, gdje trenutno aktivno sudjeluje u umjetničkoj direkciji.

Scena iz višestruko nagrađivanog animiranog filma Alete Rajić “Prirodni odabir”

Aleta Rajič će sa španskim kolegama, scenaristom Josué Monchánom i autorkom Maríom Trénor odlučivati o najboljim ostvarenjima u međunarodnom takimčarskom programu ANIMAKOM.

Inače, Bilbao International Animation Community Festival – ANIMAKOM FEST je nastao 2017. godine sa ciljem da popuni prazan prostor u kulturnom programu Bilbaa i njegovog pokrajinskog i regionalnog okruženja, kako bi fanovi došli do širokog izbora najboljih međunarodnih ostvarenja animiranih filmova koji inače ne bi mogli biti javno prikazani u gradu.

Program se sastoji od projekcije kratkih filmova u dvije takmičarske sekcije (profesionalna i studentska) i nekoliko showcase-a koji uključuju izbor najrelevantnijih međunarodnih festivala animiranog filma, s posebnim fokusom na produkcije u režiji žena.

Kao glavni čin festivala, nagrada Animakom dodjeljuje se ženi rediteljki ili profesionalcu animacijskog filma kao priznanje za njenu karijeru, projicirajući retrospektivne sesije o njenom radu. Sve informacije svi zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj web stranici Festivala OVDJE.