TINA HAJON JE NOVA PROGRAMSKA DIREKTORICA PROJEKTA EUROPEAN SHOOTING STARS

European Film Promotion (EFP) europska je mrežna organizacija nacionalnih promotivnih i filmskih agencija i fondova sa sjedištem u Hamburgu. Okuplja 36 nacionalnih agencija za promociju iz 35 europskih zemalja. Cilj EFP-a je umrežavanje organizacija na zajedničkim projektima i inicijativama za uspješnu promidžbu europskog filma i europskih filmskih talenata u svijetu.

European Shooting Stars jedan je najvećih projekata EFP-a. Program koji izdvaja deset istaknutih talentiranih mladih glumaca iz Europe i odvija se 26. godinu zaredom u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu – Berlinalea. Tina Hajon te je prvi prvi filmski profesionalac iz našeg regiona koji je imenovan na mjesto direktorice programa European Shooting Stars.

Tina Hajon u toku realizacije programa Avant Premierers SFF sa ekipom jednog od predstavljenih projekata

Tina Hajon svoju je međunarodnu uspješnu karijeru započela u Italiji gdje je i rođena. Magistrirala je audiovizualnu produkciju na rimskom univerzitetu Rome Tre te se stručno usavršavala na mnogim međunarodno priznatim edukacijskim programima. Surađivala je s televizijama RAI i HTV te izvještavala za BBC Public International Radio. Za Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatski audiovizualni centar vodila je četverogodišnji nacionalni projekt Digitalizacije hrvatskih nezavisnih kinoprikazivača te je postavila temelje za osnivanje Kino mreže. Bila je članicom odbora Europa Cinemas –  mreže europskih kina. U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj i u inozemstvu osmislila je i producirala mnoge autorske kulturne i filmske projekte te osnovala udrugu Pari Pikule. Voditeljica je programa za regionalne kinoprikazivače i selektorica programa Pretpremijere Serije na Sarajevo Film Festivalu. Umjetnička je direktorica DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala koji se odvija svake jeseni u Zagrebu. Surađuje s Audiovizualnim fondom Friuli Venezia Giulia i sa Slovenskim filmskim centrom za koji je osmislila i vodi projekt ReActing As a Star koji za cilj ima promociju regionalnih glumaca i koji je u svoja dva izdanja predstavio i glumce iz Bosne i Hercegovine.

Program Re Acting Tina Hajon realizuje u saradnji sa regionalnim filmskim Centrima

Pet hvaljenih stručnjaka koje je odabrao European Film Promotion (EFP) imaju izazovan zadatak odlučiti koji će od 27 nominiranih glumačkih talenata sudjelovati u nadolazećem izdanju European Shooting Stars programa (17.-20. februara 2023.) na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Ovogodišnji članovi žirija European Shooting Stars su: poljski redatelj Jan Komasa, nizozemska kasting direktorica Rebecca van Unen, norveška producentica Maria Ekerhovd, španjolska glumica i redateljica Veronica Echegui i Leo Barraclough, novinar i filmski kritičar iz Velike Britanije.

Povodom objave članova  žirija direktorica programa Tina Hajon je izjavila: “Drago nam je što nam se ove godine pridružila ova renomirana skupina članova žirija. Njihovo iskustvo osigurat će vrhunsku selekciju i uvelike doprinijeti kvaliteti cjelokupnog programa. Radujemo se njihovim otkrićima i novoj grupi europskih glumačkih talenata u usponu.”

Da podsjetimo, prošle godine u žiriju programa European Shooting Stars našla se Timka Grin, poznata casting direktorica i glumica iz Bosne i Hercegovine. Sve informacije o programu EPF i pune biografije svih članova žirija možete naći OVDJE.

Preuzeto sa: www.havc.hr ©