MREŽA FESTIVALA JADRANSKE REGIJE PREDSTAVLJA PRVO ZIMSKO IZDANJE

Nakon dva uspješna Proljetna izdanja, filmske manifestacije ujedinjene u Mrežu festivala Jadranske regije predstavljaju prvo Zimsko izdanje, koje će od 10. do 18. decembra na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba prikazati četiri filma iz regije.  To su “Ja sam Frenk” Metoda Peveca, “Asimetrija” Maše Nešković, “Otac” Srdana Golubovića i “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” Teone Strugar Mitevske. Filmovi će biti dostupni publici na teritorijima zemalja članica Mreže, i to u potpunosti besplatno.

Mreža Festivala Jadranske regije organizuje prvo zimsko izdanje sa najboljim filmovima iz regije

“Zimsko izdanje osmislili smo sa željom da uz pomoć platforme koja objedinjuje publike pet velikih regionalnih festivala doprinesemo dosegu nekolicine važnih filmova, i to u zimskom periodu kad više vremena provodimo ispred ekrana u toplini doma. Riječ je o filmovima čiji se distribucijski ciklus donekle ili u potpunosti poklopio s pandemijom te stoga nisu dobili priliku steći regionalnu publiku u mjeri u kojoj to zaslužuju. U programu su dva ostvarenja koja publika izvan matičnih zemalja možda nije imala priliku vidjeti i dva koja su uspješne međunarodne turneje zaključila vrijednim nagradama i priznanjima”, izjavili su organizatori.

Sva četiri filma iz programa moći će se besplatno pogledati na platfomi ondemand.meetingpoint.ba

Film “Ja sam Frenk” slovenskog redatelja Metoda Peveca pred gledatelje postavlja zanimljivu moralnu dilemu: Što biste učinili kad biste naslijedili milionski iznos za koji znate da je stečen prevarom? Neočekivano nasljedstvo postaje okidačem sukoba između Frenka (Janez Škof), buntovnika koji se još uvijek zaklinje u socijalističke vrijednosti, i njegova brata Braneta (Valter Dragan), tipična posttranzicijskog tajkuna. Dok Frenk istražuje porijeklo novca koji je njihov pokojni otac prisvojio raznim sumnjivim poslovima, Brane se novca želi dokopati uz pomoć odvjetnika i mreže beskrupuloznih očevih prijatelja.

U svom debitantskom dugometražnom filmu “Asimetrija” redateljica Maša Nešković bavi se pitanjem zašto se neke veze, pa čak i one ispunjene ljubavlju, nakon nekog vremena raspadaju. Trima narativnim linijama film prati tri para čije se priče isprepliću jednog vrućeg ljeta u pustom Beogradu: dječak Pec i devojčica Lola provode posljednje dane ljetnih praznika uoči Lolina preseljenja u Kanadu; susjedi Olja i Ivan upuštaju se u strastvenu vezu; Vera i Vladimir rastaju se nakon 20 godina braka. Uloge u filmu tumače Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić.

“Otac” Srdana Golubovića osvojio je niz značajnih nagrada uključujući Nagradu publike u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, nezaposleni nadničar Nikola napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti ministru. Uloga očajna oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba, Goranu Bogdanu priskribila je brojne nagrade i priznanja, kao i nominaciju za nagradu Europske filmske akademije za najboljeg europskog glumca. Ostale uloge u filmu tumače Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić i drugi.

Film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” redateljice Teone Strugar Mitevske satira je koja prati zbivanja u makedonskom gradu Štipu. Ondje svakog januara lokalni svećenik u rijeku baca drveni križ za kojim skaču stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem spontano zaroni i Petrunija te ga uspije ugrabiti prije drugih. Muškarci su bijesni jer se žena usudila sudjelovati u njihovu ritualu. Nastaje posvemašnji kaos, no Petrunija (u hvaljenoj glumačkoj izvedbi Zorice Nusheve) ne popušta. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio Nagradu ekumenskog žirija te Nagradu Guild Film, a među brojne uspjehe ubraja se i filmska nagrada LUX Europskog parlamenta 2019. godine.

Filmovi će biti dostupni gledateljima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.