TREĆI PONTA LOPUD FESTIVAL OD 20. DO 24. JUNA 2023.

U junu nas očekuje treći Ponta Lopud festival, festival kao kreativni hub, koji se održava na otoku Lopudu u Hrvatskoj. Kroz protekla dva festivalska izdanja, mladi regionalni talentirani filmski umjetnici u prijateljskom su i neformalnom ozračju imali priliku steći znanja i iskustva od već etabliranih, svjetskih profesionalaca, koji su zauzvrat s Lopuda ponijeli inspiraciju, prijeko potrebnu za svako kreativno djelovanje.

Frances McDormand, Joel Coen, Michel Franco, Lili Horvat, Ognjen Glavonic, Danis Tanovic i Nanu Segal tokom 2.Ponta Lopud Film Festivala

Profesionalci koji su svojim radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost, kao što su Pawel Pawlikowski, Joel Coen, Frances McDormand, Peter Spears, Brian Swardstrom, Danis Tanović, Michel Franco, samo su neki od mastera i predavača koji su svojim sudjelovanjem na protekla dva izdanja Ponta Lopuda oplemenili i obogatili ne samo sudionike masterclassa i predavanja, već po vlastitim priznanjima i sebe same. Imena glavnih gostiju, mastera i predavača, najznačajnijih filmskih autora iz Europe i svijeta za treće izdanje Ponta Lopuda objavit će se sredinom marta 2023. godine.

Poziv za sudjelovanje na Ponta Lopud festivalu, koji se ove godine održava od 20. do 24.juna, i ove će godine biti upućen na dvadesetak filmskih autora iz regije, reditelja, glumaca i snimateljica, koji su na pragu međunarodnih karijera. Antoneta Alamat Kusijanović, Dana Budisavljević, Iva Mihalić i Goran Bogdan, samo su neki od sudionika masterclassa na protekla dva izdanja festivala.

Detalj sa jednog Masterclassa Ponta Lopud Film Festivala

„Sretni smo što smo uspjeli u našoj prvobitnoj namjeri, kreirati poseban event, ali i organski projekt koji vremenom raste i etablira se u umjetnički koncept koji obogaćuje znanje i vidike, ali i inspiriše filmske profesionalce. Pokrenuti festival čak i uz pomoć profesionalaca kojima sam srećom okružen, samo po sebi je izazov, a budući da se sve odvija na otoku, organizacija je dodatno otežana. Unatoč svemu, ljepota Lopuda nešto je što uistinu nadahnjuje, a posebno bih istaknuo izvanrednu festivalsku atmosferu koja je nastala i zahvaljujući podršci Lopuđana. Činjenica da se većina međunarodnih gostiju vraća na Lopud dovoljno govori o njihovim utiscima”,  rekao je Mirsad Purivatra, suosnivač Ponta Lopud festivala.

Imajući na umu autohtonost kao preduvjet autentičnosti toliko potrebne u svakom umjetničkom i kreativnom procesu, organizatori Ponta Lopuda u fokusu imaju i promociju tradicije, kulture i istorijskog nasljeđa po mnogima najljepšeg elafitskog otoka. Večernje filmske projekcije na jedinstvenim lokacijama tvrđave franjevačkog samostana – Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta donijele su posebnu energiju i dale dodatnu umjetničku notu otoku, a posebna je pažnja posvećena ‘suživotu’ domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja.

Brian Swardstrom, Peter Spears, Pawel Pawlikowski i Joel Coen sa Mirsadom Purivatrom i Tildom Grossel Bogdanovic

„Mislim da se stvorila klima koju smo imali kao primarnu ideju – festival otoka, svih ljudi koji vole film i kulturu. Hrabrost se na koncu isplatila i Lopud postaje mjesto za nove, zanimljive sadržaje kako bi se povezali gosti festivala s mještanima i podarili otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, a ja sam osobno sretna čuti reakcije brojnih ljudi, od opće javnosti do lokalaca, koji su nam na svaki način pomogli“, istaknula je suosnivačica festivala Tilda Grossel Bogdanović.

Sve novosti i informacije o Ponta Lopud festivalu dostupne su na službenoj web stranici festivala  www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.