PRIJAVE ZA DOK.INCUBATOR OTVORENE DO KRAJA JANUARA 2023.

Radionica Dok.Incubator koja je osnovana u Pragu 2010.godine za svoje izdanje za 2023.godinu otvorila je poziv za montažere, režisere i producente na osmomjesečnu radionicu, fokusiranu na profesionalni razvoj filmaša uz vodstvo vrhunskih tutora. Predavači su ljudi iz industrije, vrlo iskusni producenti, trgovci i montažeri koji i sami redovno predstavljaju svoje filmove na vrhunskim festivalima. Njihovo praktično iskustvo je ključno za uspjeh radionice. I tako učesnici savladavaju sve važne dijelove procesa – primjenjujući to direktno na svoje filmove.

Osam timova, sastavljenih od producenta, reditelja i montažera, fokusirat će se na jedinstvenu perspektivu filma i izoštravanje pripovijedanja, stavljajući ga u međunarodni kontekst i pronalazeći konkretne alate za efikasan pristup budućoj publici. Intenzivan rad na montaži, distribuciji i stvaranju publike nadograđuje njihov grubi rez u vrhunski film s potencijalom da zadovolji interese širom svijeta.

„Učesnici radionice prelaze od rada na rezu do razmišljanja o složenom putovanju filma, što nikada ranije nisu radili. Ne gledaju samo priču, već i publiku, marketing i distribuciju. idite mnogo dalje, a kada je film gotov, može se uspješno probiti kroz sistem,” dodaje Andrea Prenghyová, osnivač i direktor radionice.

U proteklih 11 godina radionica je pomogla da 12 filmova uđe u Sundance takmičenja, više od 30 filmova je prikazano na IDFA-i, a 5 je nominirano za Evropsku filmsku nagradu.

Učesnici će prisustvovati tri rezidencijalne sesije u različitim fazama razvoja projekta (tačni datumi i lokacije će biti naknadno potvrđeni):

  • 1. sesija: april 2023. // ROUGH CUT
  • 2. sjednica: jun 2023. // FINE CUT
  • 3. sesija: septembar/oktobar 2023. // BLIZU ZAKLJUČAVANJA SLIKE

Format radionica se može mijenjati u skladu sa aktuelnom situacijom u vezi sa COVID 19.

  • predavači montaže kontinuirano rade s učesnicima kako bi razvili priču filma i maksimizirali međunarodni potencijal filma
  • mentori proizvodnje savjetuju proizvođače o finansiranju, upravljanju timom i distribuciji
  • marketinški stručnjaci pomažu timovima da pozicioniraju film na tržištu i izgrade sofisticiranu strategiju za ciljanje prave publike
  • skoro/gotovi filmovi se predstavljaju ključnim donosiocima odluka

Svi zainteresovani autori i producenti iz BiH i regiona mogu se prijaviti na izdanje Dok.Incubator 2023. OVDJE.