KUNDURA DOCLAB ISTANBUL 2023 PRIMA PRIJAVE DO 13.FEBRUARA

Sa svojom istorijom koja se proteže preko dvije stotine godina, Beykoz Kundura je jedna od najznačajnijih historijskih i kulturnih vrijednosti Turske. Ovaj industrijski prostor koji je bio aktivan od otomanskog doba do Republike predstavlja kulturno naslijeđe neosporne vrijednosti.

KunduraLab je međunarodna razvojna platforma zasnovana na projektima prilagođena umjetnicima koji bi željeli da se uključe u prostor kreativnog susreta u kojem se prepliću različite metodologije, perspektive; eksperimentima sa idejama i kreativnim elementima. Zajedno sa ostalim laboratorijama tim koji vodi ovaj jednistveni prostor pokrenuo je novu platformu posvećenu stvaraocima dokumentaraca; Kundura DocLab.

Kino dvorana Beydoz Kundura bit će mjesto održavanja programa DocLab Istambul

Kundura DocLab nudi program izgradnje kapaciteta; jednonedeljno okupljanje sa inspirativnim radionicama, predavanjima i međunarodnim programima razmjene u Istanbulu u maju 2023. kako bi se stvorio ovaj kreativni i kolaborativni prostor. Program nudi harmoničnu istragu sa vrhunskim međudisciplinarnim pristupom i nudi razmjenu za izgradnju zanimljivog ekosistema u umjetničkoj produkciji.

Program Kundura DocLab nudi slijedeće:

Koprodukcija

Svi učesnici će dobiti prioritet za otvorene pozive za produkciju koje jednom godišnje raspisuju Beykoz Kundura i Lita House of Production.

Mentorstvo

Svi učesnici će dobiti dvije online mentorske sesije koje se mogu koristiti u roku od godinu dana nakon DocLab 2023 sedmice.

Rezidencija

Svi učesnici će dobiti jednosedmični boravak u Beykoz Kundura koji se može iskoristiti u roku od godinu dana.

Okvir je dizajniran uz konsultacije Aljosche Begricha i Brunija Burresa. Program će ugostiti značajne filmske stvaraoce, pozorišne stvaraoce, kao i istraživače i antropologe na radionicama i predavanjima u laboratorijskom programu, uz mnoge projekcije i predstave otvorene za širu publiku u prvom izdanju Kundura DocLaba.

Program Kundura DocLab vode istaknuti filmski radnici Aljoscha Begrich i Bruni Burres

Kundura DocLab je otvoren za svakog istraživača koji se bavi filmskim i pozorišnim stvaraocima koji se bavi dokumentarnim filmom, željni dubinskog poboljšanja metodologija i koji također traže samorazvoj kao kreativni praktičar. DocLab nije ograničen na lokalne proizvođače u Turskoj, to je međunarodna platforma koja vjeruje da je transkulturni aspekt u umjetnosti dokumentarnog filma ključan za inovativne pristupe u oblikovanju materijala stvarnosti.

Svi zainteresovani autori dokumentarnih filmova iz BiH i regiona mogu se prijaviti za učešće u ovom inovativnom programu do 13.februara OVDJE a sve informacije oko programa i uslova učešća mogu pronaći na zvaničnoj web stranici OVDJE.