POZIV ZA CIRCLE WOMEN DOC ACCELERATOR OTVOREN DO 24.FEBRUARA

CIRCLE Women Doc Accelerator je ekskluzivni godišnji program obuke, otvoren za do 10 rediteljica i producentica koje identifikuju žene svake godine. One dolaze u CIRCLE kako bi razvile dokumentarne projekte sa jakom međunarodnom privlačnošću u različitim fazama procesa snimanja filma (od razvoja do grube rezove). Program djeluje kao odskočna daska za podsticanje transnacionalne saradnje i, kroz to, audiovizuelne profesionalke (posebno one koje dolaze iz nepovoljnih okolnosti) da ostvare svoj puni, međunarodni potencijal. Glavna misija je osnažiti žene u filmskoj industriji i povećati vidljivost autora i filmskih stvaratelja koji identificiraju žene u široj Europi i općenito. Od osnivanja programa 2018. godine, podržano je preko pedeset autorki iz Evrope i svijeta.

Odabrane učesnice će imati priliku da razvijaju svoje filmove sa renomiranim stručnjacima iz oblasti dokumentarnog filma, da prošire svoje profesionalne i lične mreže i pozicioniraju svoje projekte na evropskoj i međunarodnoj sceni dokumentarnog filma.

Radna atmosfera sa jednog od predhodnih izdanja programa Circle Women Doc Accelerator

Kroz tri radna modula CIRCLE podstiče razvoj projekata, ali se snažno fokusira na razmjenu znanja i razvoj profesionalnih vještina, sve više povezujući učesnice programa s ostatkom filmske industrije i omogućavajući im pristup svjetski poznatim mentorima.

CIRCLE 2023 sadrži 3 prilagođene sesije u 3 različite zemlje, pri čemu se svaka sesija fokusira na različite ključne aspekte razvoja projekta:

Modul 01: jun 2023., Grčka: Kreativni razvoj i dubinska analiza projekata

Modul 02: septembar 2023. (Mjesto TBC): Pakovanje projekta

Modul 03: januar 2024, Italija: Umrežavanje na Filmskom festivalu Kada Istok Susreće Zapad / Trst

Naknada i stipendija:

Kotizacija u iznosu od 3600 EUR pokriva mentorstvo, smještaj i ishranu za sva tri modula, kao i raznovrsnu ponudu naših partnera. CIRCLE Women Doc Accelerator može dodijeliti stipendije za učesnike iz zemalja niskog kapaciteta kojima je potrebna.

Nagrade: Svake godine učesnici imaju pravo na CIRCLE nagrade, uz podršku partnera programa.

Sve zainteresovane autorke iz BiH i regiona mogu se prijaviti za učešće u programu Circle Women Doc Accelerator OVDJE a sve informacije o programu i pravilima prijave mogu naći na zvaničnoj web stranici OVDJE.