ANTONIO BEUS NA POZIV AMERIČKOG KONGRESA BIO ČLAN DELEGACIJE BIH NA MOLITVENOM DORUČKU U WASHINGTONU

Predsjednik Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus je na poziv Kongresa SAD, odnosno kongresmena Zacha Wampa, protekle sedmice boravio u Washintonu gdje je bio među zvanicama čuvenog tradicionalnog događaja National Prayer Breakfast.

Nacionalni molitveni doručak je godišnji događaj koji se održava u Washingtonu, D.C., obično prvog četvrtka u februaru. Događaj – koji je zapravo niz sastanaka, ručkova i večera – održava se od 1953. godine a od 1980-ih u Washington Hiltonu na Connecticut Avenue NW.

Nacionalni molitveni doručak svake godine okupi preko 3.500 zvanica iz cijelog svijeta

Nacionalnom molitvenom doručku, koji se održava u Hiltonovoj međunarodnoj plesnoj dvorani, godišnje prisustvuje oko 3.500 gostiju, uključujući međunarodne goste pozvane iz cijelog svijeta. Osmišljen je da bude forum za političku, društvenu i poslovnu elitu.

Ove godine je ponovo organizovan, nakon pauze od tri godine zbog pandemije Corona virusa, uz prisustvo delegacija preko 90 svjetskih nacija. Tradicionalno i ove godine prisutnim gostima obratio se predsjednik SAD, Joe Biden, a svoje govore održali su i predsjednik Ukrajine , Volodymyr  Zelenskyy, kralj Jordana Abdulah II, kao i članovi Kongresa i vjerskih zajednica.

Detalj sa jednog od radnih panela kojem je prisustvovala i BH delegacija

Pored prisustva na dva panela koji su organizovani van okvira molitvenog doručka, a bili su posvećeni odnosima  u jugoistočnoj Europi, Predsjednik Upravog odbora Fondacije Antonio Beus je imao i radne sastanke sa kongresmenima Robertom Aderholtom, Peteom Sessionom, Johnom Moolenaarom i drugima.

Antonio Beus tokom sastanka sa Kongresmenom Robertom Aderholtom

Isti su upoznati sa dugogodišnjim naporima za regulisanje i modeliranje medijske scene u BiH, posebno sa osvrtom na poštivanje autorskih prava kao i upotrebom govora mržnje u javnom prostoru. U sklopu fokusa koje SAD usmjerava prema zemljama jugoistočne europe, a to je borba protiv korupcije kao bolesti koja izjeda same osnove države i društva, poseban je naglasak bio i na pitanja samovolje i korupcije u regulatornim tijelima.

Predsjednik Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus u zgradi Kongresa SAD

Sugovornike su najviše interesovale informacije oko aktivne opstrukcije pojedinih državnih tijela u provođenju, odnosno ne provođenju  jasne zakonske regulative u BiH. Zaključci sa sastanaka su uniforno bili u smjeru aktivne podrške našim naporima za poštovanje autorskih prava, kao i sankcioniranje govora mržnje.