BUDAPEST DEBUT FILM FORUM OTVORIO POZIV ZA PRIJAVE

Budimpeštanski debitantski filmski forum (BDFF) održat će se po peti put od 27. do 31. marta. BDFF je intenzivna radionica za timove pisaca-reditelja i njihovih producenata koji imaju za cilj da snime svoj prvi film ili seriju. Tokom događaja učesnici prezentuju svoje projekte i razmenjuju iskustva sa evropskim kolegama. Cilj organizatora je da pruži stručno vođenje za uspješnu realizaciju predstojećih filmskih planova.

Forum će pomoći učesnicima da sastave snažan početni materijal za svoje debitantske projekte kako bi ga učinili pogodnim za daljnju prezentaciju i razvoj. Na kraju radionice, timovi će imati tretman ili skicu koraka i projektnu knjižicu. Učesnici će predstaviti svoje projekte u netradicionalnom pitching formatu bez stresa donosiocima odluka pozvanim na završni događaj BDFF-a.

Na posljednjem izdanju 2022. godine, sudionici su razvijali svoje projekte uz pomoć priznatih profesionalaca iz filmske industrije kao što su Ada Solomon, Pavel Marek, Cyril Tysz, Nebojša Taraba, Zsuzsi Bánkuti, Klaudia Smieja-Rostworowska i Boris Pugnet.

Detalj sa jednog od predhodnih izdanja Budapest Debut Film Foruma

Selekciona komisija će izabrati najviše 5 dugometražnih filmova i 5 serijskih projekata. Odabrani učesnici (projektni timovi producenta i redatelja/scenarista) radit će u dvije grupe, svaku grupu će voditi priznati producent sa međunarodnim iskustvom (jedan iz igranog filma. jedan iz oblasti serijske produkcije) i jedan konsultant za scenarij će biti dodijeljen svakoj grupi (sa iskustvom pisanja scenarija za serije i igrani film). Glavni cilj radionice je dati timovima konkretne ideje i sugestije skrojene prema potrebama projekata, kako bi se u ranoj fazi razvoja napravila najbolja moguća strategija finansiranja i distribucije.

Radionicu će pratiti događaji, prezentacije, okrugli stolovi i studije slučaja otvorene za učesnike iz industrije i za javnost (profesionalci iz filmske industrije, studenti filmskih škola, novinari itd.), koji će također biti dostupni online.

Peto izdanje Budapest Debut Film Foruma održat će se od 27. – 31.marta a rok za prijave je 20.februar. Prijava je besplatna a smještaj učesnika pokriva BDFF dok se putni troškovi djelomično pokriveni.

Nagrade Foruma se dijele prema slijedećem rasporedu:

–    Nagrada za igrani film (1500 EUR)

–    Nagrada za serijski projekat (1500 EUR)

–  Nagrada Pop Up Film Residency Visegrad – Učešće na Pop Up Film Residency Visegrad u julu 2022. u Varšavi (samo za mađarske projekte)

Za grupu igranog filma mogu se prijaviti producent i reditelj a za grupu igrane serije tim producent i scenarista. Svi zainteresovani autori i producenti iz BiH i regiona za učešće na forumu mogu se prijaviti OVDJE.