RENESANSA REGIONALNIH FILMSKIH OSTVARENJA NA KINO BLAGAJNAMA U BIH, HRVATSKOJ I SRBIJI NASTAVILA SE U 2022.GODINI

Vrlo pozitivan trend rasta prihoda regionalnih filmskih ostvarenja na kino blagajnama  BiH, Hrvatske i Srbije treba predstavljati vrlo važan pokazatelj BH producentskim kućama i autorima da su domaća i regionalna kino distribucija i prikazivanje izuzetno važni u konačnim finansijskim konstrukcijama produkcije i da daljim razvojem ovog segmenta mogu ostvariti zaista zapažene rezultate. Svakako ovome na važnosti daje i činjenica da je Fondacija za kinematografiju Sarajevo u saradnji sa lokalnim zajednicama ušla u finalnu fazu realizacije kapitalnog projekta modernizacije i digitalizacije kino dvorana u 13 gradova u čak devet Kantona Federacije BiH i koje bi pod okriljem Mreže nezavisnih kino prikazivača FBIH trebale biti otvorene u toku 2023.godine.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo u saradnji sa lokalnih zajednicama modernizira i digitalizira novih 13 kino dvorana u Federaciji BiH u 2023.godini

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je protekle godine sa rekordnim budžetom podržala proizvodnju 35 filmskih projekata svih kategorija od čega 5 dugometražnih igranih filmova što je jasan pokazatelj da postoji osnova za sve širu prezentaciju BH filmskih ostvarenja na domaćim kino blagajnama. U protekloj 2022.godini u BH kino dvoranama realizovana je distribucija čak 4 BH filma od kojih je najbolji rezultat sa osvojenim petim mjestom na BH Box office zabilježila ljubavna drama „Amanet“ mladog autora Mirze Begovića sa preko 30.000 gledatelja.

Ekipa filma “Amanet” na BH premijeri filma u Sarajevu

Novo ostvarenje proslavljenog BH autora Pjera Žalice „Praznik rada“ našlo se na 10 mjestu sa rezultatom od gotovo 25.000 gledatelja dok smo u BH kinima u protekloj godini gledali i „Baladu“ Aide Begić te „Švedsko srce moje majke“ Adisa Bakrača.

Na drugom mjestu top liste najgledanijih filmova u Srbiji u 2022.godini našao se porodični film “Ljeto kada sam naučila da letim”

U susjednoj Srbiji tradicionalno već dugi niz godina lokalna filmska ostvarenja prolaze odlično na kino blagajnama pa su se tako na top listi najgledanijih filmova u protekloj godini na drugom i trećem mjestu našli naslovi „Ljeto kada sam naučila da letim“ Radivoja Andrića sa gotovo 200.000 gledatelja te „Zlatni Dečko“ Ognjena Jankovića sa gotovo 170.000 gledatelja.

Filmski Centar Srbije podržao je proizvodnju  34 dugometražna filma u 2022.godini

Prema Filmskom Centru Srbije u 2022.godini kino distribuciju doživjelo je ukupno 19 filmskih ostvarenja dok je na konkursima podržana  produkcija 18 igranih i 16 dokumenarnih dugometražnih filmova.

Najveći procvat u regionu u protekloj godini doživjela je hrvatska kinematografija. Hrvatski Audiovizualni Centar ovih je dana prestavio i gledanost hrvatskih ostvarenja  koje je u kinima pogledalo sveukupno 220 776 gledatelja te se time nastavio trend započet krajem 2021. kada je uspostavljen snažan oporavak kinoprikazivačkog sektora i  gledanosti lokalnih filmova koje je godinama publika u Hrvatskoj u dobrom dijelu apsolutno zaobilazila.

HAVC je ovih dana objavio rekordne rezultate filmske gledanosti filmova iz susjedne Hrvatske

Protekla, 2022. godina ovim je rezultatima gledanosti četvrta po redu najbolja godina od osnivanja Hrvatskog audiovizualnog centra. U 2022. godini najgledanija je komedija „Marginalci“ Ljubomira Kerekeša koju je pogledalo 46,333 gledatelja. Filmovi za djecu, koji su ujedno manjinske koprodukcije, „Kapa“ Slobodana Maksimovića (hrvatski koproducent je Studio dim/PomPom Film) i „Ljeto kada sam naučila letjeti“ Radivoja Andrića (hrvatski koproducent je Kinorama) imali su 37,084 odnosno 33,643 gledatelja te tako zauzeli drugo i treće mjesto na listi gledanosti hrvatskih filmova na box officu koji kod naših susjeda za sada još uvijek suvereno pripada mainstream holivudskoj produkciji.

Ekipa filma “Marginalci” koji je nagledaniji naslov iz produkcije naših susjeda u 2022.godini u hrvatskih kinima

Hrvatska je audiovizuelna produkcija u 2022. je godini ostvarila izvanredan rezultat i to kroz niz kriterija: u domaćim je kinima prikazano rekordnih 25 premijernih hrvatskih filmova (17 dugometražnih igranih i osam dokumentarnih), a rekordan je bio i broj debitantskih ostvarenja.

Hrvatski audiovizuelni Centar je u 2021. i 2022.godini podržao produkciju 25 dugometražnih filmova

U redovnoj kinodistribuciji sveukupno su prikazana 32 hrvatska filma (sedam je filmova kinodistribuciju započelo 2021.), od čega je 8 manjinskih koprodukcija. Hrvatski audiovizualni centar je kroz Javni poziv za distribuciju u 2021. i 2022. godini podržao čak 25 dugometražnih filmova.

Prema svemu navedenom jasno je da je naš region u proteklih par godina nakon pandemije Corona Virusa jedan od najplodonosnijih za distribuciju i prikazivanje te da će BiH u godini kad očekujemo otvaranje velikoj broja novih kino dvorana predstavljati vrlo aktraktivnu lokaciju za prezentaciju svih novih BH i regionalnih filmskih ostvarenja najširoj publici bez ikakvih prepreka. S obzirom na broj naslova koji su u proizvodnji i postprodukciji u BiH i cijelom regionu za očekivati je da nas u 2023.godini očekuje novi skok u gledanosti lokalnih filmskih ostvarenja te skrećemo pažnju producentima i autorima iz BiH da je krajnje vrijeme da se ozbiljno posvete segmentu lokalne i regionalne kino distribucije.