PRIJAVE ZA BELDOCS PITCHING FORUM 2023 DO 01.MARTA

Beldocs je jedan od najvećih dokumentarnih filmskih festivala na Balkanu. Još od prvog festivalskog izdanja 2008. godine, Festival je posvećen kreiranju prostora u kome će se slaviti specifičnost dokumentarnog filma i bez dlake na jeziku debatovati o gorućim temama čovječanstva. To je prostor za slobodu izražavanja i misli, za promovisanje hrabrih, mladih autora, za slavljenje etabliranih filmskih velikana, kao i za upoznavanje lokalne publike sa konstantnim evoluiranjem filmskog jezika i filmskih formi. Festival se zalaže za slobodan film koji pomjera granice, za istinu i hrabrost u izražavanju.

Beldocs poziva filmske stvaraoce sa Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija), Baltičkih država (Estonija, Letonija i Litvanija) i Armenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine da se prijave za Beldocs Pitching Forum, koji će se ove godine održati u Beogradu od 10. do 13. maja 2023. Projekti bi trebalo da budu ili glavna produkcija ili koprodukcija gore navedenih zemalja.

Nagrađeni autori sa jednog od predhodnih izdanja Beldocs Industry Days

Prijave se primaju za 2 sekcije – Beldocs in Development (projekti u fazi razvoja) i Beldocs in Progress (projekti u fazi proizvodnje i postprodukcije) te se očekuju prijave se uvjerljivim i vizualno snažnim projektima dugometražnog dokumentarnog filma koji će biti predstavljeni međunarodnim predstavnici industrije. Projekti koji učestvuju na Beldocs Pitching Forumu takmičiće se za novčanu nagradu Al Jazeere Balkans i brojne nagrade koje osiguravaju partneri Beldocsa – Solunski međunarodni festival dokumentarnog filma, Institut dokumentarnog filma, Documentary Association of Europe, Pitch the Doc i drugi.

Svi zainteresovani autori i producenti iz BiH i regiona mogu se prijaviti za učešće ispunjavanjem on line prijavnog formulara OVDJE. Sve informacije oko Festivala i programa Pitching Forum svi mogu pronaći na zvaničnoj web stranici Festivala OVDJE.