POTPISAN UGOVOR O SURADNJI FONDACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO I PONTA LOPUD FILM FESTIVALA

Antonio Beus, Predsjednik Upravog odbora Fondacije za kinematografiju jučer je u prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo primio Mirsada Purivatru, Predsjednika udruženja Obala Art Centar i jednog od osnivača Ponta Lopud Film Festivala. Tom prilikom je potpisan Ugovor o suradnji koji će u narednom periodu omogućiti mladim filmskim radnicima edukaciju i usavršavanje sa najvećim filmskim umjetnicima iz cijelog svijeta tokom kampusa filmskog festivala čije se treće izdanje održava od 20. – 24.06. juna na egzotičnom hrvatskom otoku u blizini Dubrovnika.

Mirsad Purivatra i Antonio Beus prilikom potpisivanja ugovora

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru, gospodin Beus i gospodin Putivatra su, uz prisustvo Gorana Lulića, savjetnika Ministrice Kulture i Sporta Federacije BiH, razmjenili mišljenja o trenutnom stanju BH filmske produkcije i kinematografije te razmatrali mogućnosti daljeg proširenja saradnje na regionalnom nivou.

Goran Lulić, Mirsad Purivatra i Antonio Beus imali su konstruktivan i otvoren razgovor prilikom potpisivanja ugovora

Gospodin Beus je naglasio da je ulaganje u projekte edukacije filmskih djelatnika jedno od strateških opredeljenja Fondacije te da je plan da se u narednom periodu ostvari suradnja i sa drugim međunarodnim institucijama, kako bi se omogućilo da naši filmski djelatnici imaju mogućnost konstantne edukacije i usavršavanja.

Također je istakao i želju Upravog odbora da se, u okviru fondacije, formira fond koji bi podržavao i pokrivao dio troškova filmskim djelatnicima za odlaske na radionice širom regiona i Evrope.

U povodu potpisivanja ovog strateškog ugovora gospodin Purivatra je u razgovoru za Fondaciju istakao:

“Ponta Lopud festival pokrenut je kao kreativni hub gdje u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi filmski profesionalci iz regije i svijeta imaju priliku steći nova iskustva i stvoriti dugoročne profesionalne i prijateljske odnose. Svojom misijom i ciljevima naslanja se na već razvijene platforme Sarajevo Film Festivala namijenjene filmskim profesionalcima, Talents Sarajevo i CineLink Industry Days koji uspješno djeluju i razvijaju se već više od 20 godina. Fondacija za kinematografiju Sarajevo priključila se regionalnim filmskim centrima koji podupiru razvoj ovog huba koji nema takmičarski karakter i u potpunosti je orijentiran na dodatnu edukaciju najtalentiranijih profesionalaca i kreiranju poslovnih veza u svijetu filmske industrije. Ponta Lopud festival i ove će godine uputiti poziv na dvadesetak filmskih autora iz regije, redatelja, glumaca i snimateljica na pragu njihovih međunarodnih karijera, koji će dobiti priliku da u jedinstvenoj atmosferi otoka Lopuda uče i druže se sa nekim od najznačajnijih filmskih autora. Raduje nas da je prvi specijalni gost ovogodišnjeg Ponte Lopud jedan od najvećih režisera današnjice Ruben Östlund.”

Ruben Östlund dobitnik je Zlatne Palme Cannes Film Festivala

Nakon što su u sklopu prva dva izdanja Ponta Lopud festivala neki od najvećih svjetskih filmskih profesionalaca kao Joel Coen, Frances McDormand i Pawel Pawlikowski svoja znanja i iskustva podijelili sa sudionicima masterclassa, ove godine u ulozi mastera naći će se višestruko nagrađivani švedski reditelj Ruben Östlund.

„Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije. Istinske se tome radujem!”, izjavio je Ruben Östlund.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo će nastaviti pratiti sve važne dešavanja po pitanju održavanja ovogodišnjeg Ponta Lopud Film Festivala te ih redovno prenositi putem informacija na zvaničnoj web stranici u narednog periodu do početka festivala.

Informacije o festivalu svi zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj web stranici OVDJE.