PRIJAVE ZA VISOKE FILMSKE ŠKOLE I MLADE AUTORE ZA FID CAMPUS 2023 OTVORENE DO 31.MARTA

Mladi filmaši odabrani za 10. izdanje FIDCampusa počet će svoju rezidenciju s vremenom razmjene i razmišljanja o svom radu sa profesionalcima. Zatim će biti pozvani da učestvuju u različitim sastancima, projekcijama, majstorskim kursevima i radionicama.

FID Festival ovaj program realizuje u u partnerstvu sa mucem Musée des civilizations et de la méditerranée iz Marseja. U pitanju je platforma za umrežavanje i razmjenu oko mladog stvaralaštva pokrenuta 2013. godine, FIDCampus je rezidencijalna radionica za međunarodne studente filmskih i umjetničkih škola i mlade režisere.

U ovom intenzivnom programu obuke učestvuje deset do petnaest mladih filmaša koji se svake godine biraju na osnovu njihovih prethodnih filmova i njihove motivacije. Imaju priliku da razgovaraju o svom filmu sa renomiranim profesionalcima (reditelji, montažeri, direktori fotografije, dizajneri zvuka). Pohađaju FIDLab, međunarodnu koprodukcijsku platformu FIDMarseille i imaju bogat raspored projekcija iz cijelog festivalskog programa. Oni također prate majstorske tečajeve i imaju posebne sastanke s raznim profesionalcima.

FID Campus održava se u okviru filmskog Festivala u Marseju

Na FID Campusu do sada je učestvovalo više od 80 mladih reditelja iz Francuske, Maroka, Alžira, Tunisa, Egipta, Libana, palestinskih teritorija, Katara, Indonezije, Tajvana, Srbije i Italije.

Svi odabrani učesnici programa učestvovaće na slijedećim radionicama:

– dva dana podučavanja i grupnih diskusija pod nadzorom profesionalaca (uključujući u prethodnim izdanjima umjetnike i filmske stvaraoce kao što su Miguel Gomes, Alice Rohrwacher, Ghassan Salhab, Caroline Champetier, Narimane Mari, Raphael Lefèvre, Raed Andoni, Stefano Savona, Marie Voignier, Claire Ather , Kamal Aljafari, Phillip Warnell) – koji će biti fokusiran na filmove svakog od mladih reditelja FIDCampusa 2023;

– privilegovani sastanci sa režiserima, programerima ili producentima pozvanim na festival;

– sastanci sa programerima i organizatorima FIDMarseillea i FIDCampusa koji će predstaviti festival i pregled postojećih međunarodnih festivala i platformi za podršku koprodukciji

Za svakog odabranog učesnika biće ponuđeno slijedeće:

Povratna karta

Prijem na aerodromu

7 noćenja u Marseilleu

dnevni catering

prevoz i aktivnosti vezane za program

festivalska propusnica koja daje pristup cjelokupnom programu

Svaka škola/institucija može poslati najviše 20 prijava.

Da bi se registrovao, svaki direktor će morati:

Kreirati VP korisnički račun na Eventivalu OVDJE – ako ga već nemaju

Obavijestiti Agathe Talrich o kreiranju ovog naloga slanjem e-pošte na sljedeću adresu: fidcampus@fidmarseille.org

Agathe Talrich će svakom učesniku omogućiti pristup online obrascu za registraciju.

Svaki učesnik može podnijeti samo jednu prijavu (obično za posljednji film koji je snimio i čije trajanje će biti manje od 60 minuta). Rok za prijavu je 31.03.2023.

Izbor nije sistematičan. Selekciona komisija FIDMarseille može izabrati do jednog režisera po školi ili partneru, na osnovu pristiglog filma i individualnih motivacija.