73. BERLINALE ZAVRŠENO PROTEKLOG VIKENDA: DOKUMENTARNI FILM “ON THE ADAMANT” OSVOJIO ZLATNOG MEDVJEDA

Film “On the Adamant” prikazuje jedinstveni dnevni centar u srcu Pariza koji prima odrasle osobe koje pate od mentalnih poremećaja, nudeći vrstu njege koja ih utemeljuje u vremenu i prostoru i pomaže im da se oporave ili održe raspoloženje. Predstavljajući film, predsjednica žirija, glumica Kristen Stewart rekla je da je film “majstorski izrađen” i da djeluje kao “kinematografski dokaz vitalne neophodnosti ljudskog izraza”.

Ostali dobitnici na međunarodnom takmičenju bili su Philippe Garrel, koji je dobio Srebrnog medvjeda za najbolju režiju za film “Le grand chariot”. Garrel je nagradu posvetio preminulom reditelju Jean-Lucu Godardu. Srebrnog medvjeda dobio je i Joao Canijo za “Bad Living”, a njemački reditelj Christian Petzold osvojio je Veliku nagradu žirija Srebrnog medvjeda za “Roter Himmel”.

Berlin je 2021. uveo rodno neutralne glumačke nagrade, a dobitnica ovogodišnjeg Srebrnog medvjeda za najbolju glavnu je dječija glumica Sofia Ortero za njen debitantski film “20.000 Species of Bees”, a Thea Ehre dobila je Srebrnog medvjeda za najbolju sporednu ulogu.

Njemačka rediteljica Angela Schanelec osvojila je Srebrnog medvjeda za muziku, a francuska snimateljica Helene Louvart osvojila je Srebrnog medvjeda za izuzetan umjetnički doprinos za svoj rad u filmu “Disco Boy” Giacoma Abbruzzesea.

Počasni Zlatni medvjed uručen je Stevenu Spielbergu, a legendarni reditelj “Ralja” lično je primio nagradu u prošli utorak.

Članovi žirija takmičarskog programa 73.Berlinalea

Ovogodišnji žiri takmičarskog programa Berlinalea, koji je predvodila Kristen Stewart, činili su i Golshifteh Farahani, Valeska Grisebach, Radu Jude, Francine Maisler, Carla Simon te Johnnie To.

Predsjednik Upravog odbora Fondacije Antonio Beus u industrijskom Centru filmskog festivala u Berlinu

Ovogodišnjem Berlinaleu prisutvovala je i delegacija Fondacije za kinematografiju Sarajevu u povodu održavanja prve godišnje skupštine EFAD (Udruženje direktora evropskih filmskih agencija) te ostvarila uvid u organizaciju i poslovanje jednog od najvećih svijetskih festivala kao i značajne kontakte sa kolegama iz Evrope i Južne Amerike.

Kompletnu listu dobitnika nagrada 73.Berlinalea svi zainteresovani mogu pronaći OVDJE.