NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU” OD 9. MARTA U KINIMA U BIH

Ova britka drama je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je publika film ispratila dugim ovacijama, a nakon toga i na festivalu u Torontu, u selekciji Savremena svjetska kinematografija.

“Najsretniji čovjek na svijetu” prati 40-godišnju Sarajku Asju koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom.

Jelena Kordić-Kuret i Adnan Omerović u naslovnim ulogama filma “Najsretniji čovjek na svijetu”

Uz sjajnu regionalnu glumačku ekipu koju predvode Jelena Kordić Kuret (Asja) i Adnan Omerović (Zoran), domaća publika će vidjeti veliki broj bh. glumaca, među kojima su Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

Britanski Screen International je nakon premijere između ostalog o filmu napisao:

Glavni glumci su očaravajući. Omerović, koji liči na izmučenu dušu na slici Egona Šilea, vibrira kao čovjek koji se proždire iznutra dok Zoran prolazi kroz iskustvo koje je istovremeno i suđenje, i ispovijest, i terapija. A Kuret, koja upečatljivo podsjeća na zvijezde realizma iz 1960-ih, nas drži u dramatičnoj neizvjesnosti o tome šta tačno Asja osjeća i misli. Glumački ansambl nam donosi niz sjajnih krokija portretirajući različite generacije današnjeg Sarajeva.

Po riječima rediteljice, “Najsretniji čovjek na svijetu” je priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu.

Najsretniji čovjek na svijetu je od 09.marta na repertoaru svih BH kina

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba. Ovaj naslov je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara. Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Najavni trailer filma možete pogledati u nastavku: