MEĐU SUDIONICIMA MASTERCLASSOVA NA TREĆEM PONTA LOPUD FESTIVALU UZ PODRŠKU FONDACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU NAĆI ĆE SE MUHAMED HADŽOVIĆ I ENA SENDIJAREVIĆ

Ponta Lopud festival uz podršku industrijske platforme Sarajevo Film Festivala CineLink, i na ovogodišnjem će izdanju ponuditi seriju predavanja i masterclassova pod mentorstvom filmskih profesionalaca koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili svjetsku kinematografiju. Ime jednog od ovogodišnjih mastera već je otkriveno, riječ je o jednom od najvećih reditelja današnjice, švedskom reditelju Rubenu Östlundu, koji smatra kako je Ponta Lopud festival sjajna prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije.

Ove će godine tu jedinstvenu priliku imati devetnaest izvrsnih mladih filmskih umjetnika, sudionika masterclasseva, bilo da će pohađati radionice iz područja glume, režije ili kamere.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo potpisala je ugovor za podršku 3.Ponta Lopud Film Festivala sredinom prošlog mjeseca

Sudjelovanje filmskih profesionalaca i studenata iz regije na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo s Ponta Lopud festivalom: Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, i Slovenski filmski centar.

Masterclassove za filmske profesionalce u kategoriji „Glumci“ pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima. Hrvatska glumica Tihana Lazović u dosadašnjoj je karijeri snimila više od 15 dugometražnih i kratkih filmova, između ostalog i Il paradiso del pavone, koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu. Za ulogu u filmu Zvizdan nagrađivana je na brojnim festivalima. Milan Marić glumio je u brojnim TV serijama, kao što su Državni službenik, Besa i Porodica, ali i filmovima Dovlatov i Otac, dok je posebno zapažena njegova uloga u filmu Toma. Kosovski glumac Florist Bajgora debitirao je u kratkom filmu Kiem Holijanda, koji je osvojio nagradu Kristalni medvjed na Berlinaleu 2018., a njegov novi film The land within premijerno je prikazan na filmskom festivalu Tallinn Black Nights. Lazar Dragojević crnogorski je glumac kojem je prepoznatljivost donijela glavna uloga u filmu Take me somewhere nice, a trenutno igra glavnu ulogu u TV seriji Znam kako dišeš redateljice Jasmile Žbanić. Srpska glumica Ivana Vuković za svoje je uloge osvojila brojne nagrade, a za ulogu u TV seriji Kljun, dobila je nagradu Srce Sarajeva za najbolju glavnu glumicu na Sarajevo Film Festivalu 2022. Muhamed Hadžović, bosanskohercegovački filmski i kazališni glumac, glumio je u brojnim filmovima kao što su Praznik rada, Ekskurzija, kao i u TV serijama Močvara i Tajkun. Slovenski glumac Jurij Drevenšek bio je izabran za sudionika Berlinale Talentsa, a ostvario je glavne uloge u filmovima Prokletstvo Valburge i Polsestra. Natalija Teodosieva sjevernomakedonska je glumica koju su najznačajnije filmske uloge u karijeri dovele do sudjelovanja u programu za mlade filmske profesionalce Berlinale Talents 2022.

Muhamed Hadžović će se naći u odabranom društvu sjajnih glumaca regiona na masterclass-u Ponta Lopud Festivala

Na Lopudu će treću godinu zaredom masterclassove imati i odabrane redateljice i redatelji. Juraj Lerotić hrvatski je redatelj čiji je prvi dugometražni film Sigurno mjesto osvojio brojne nagrade na Filmskom festivalu u Locarnu, Srce Sarajeva za najbolji film i Srce Sarajeva za najboljeg glumca. Norika Sefa, kosovska je redateljica koja je filmom Looking for Venera osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, kao i nagrade na festivalima u Hong Kongu, Sarajevu, Trstu i Baselu. Dušan Zorić režirao je kratki igrani film Strano tijelo, koji je prikazan u službenom natjecateljskom dijelu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu, a debitantski igrani film Da li ste vidjeli ovu ženu? prikazan je u okviru Međunarodnog tjedna kritike na Venecijanskom filmskom festivalu. Navedeni film Zorić je režirao zajedno s još jednim sudionikom ovogodišnjih masterclassova, Matijom Gluščevićem, čiji je kratki igrani film Loop doživio svjetsku premijeru na festivalu u Locarnu. Marija Apčevska sjevernomakedonska je redateljica kratkog filma Bardo, premijerno prikazanog u sklopu programa Berlinale Generation te kratkog filma North Pole, prikazanog unutar Službene selekcije u Cannesu. Bosanskohercegovačka redateljica Ena Sendijarević za svoj je debitantski dugometražni igrani film Take me somewhere nice osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu za izvanredno umjetničko dostignuće i Srce Sarajeva za najbolji igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.  Slovenska redateljica Kukla (Katarina Bogdanović) kratkim filmom Sestre osvojila je Grand Prix na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Clermont-Ferrandu 2021. Ivan Salatić, crnogorski redatelj i scenarist, svoj je film Ti imaš noć predstavio na Venecijanskom filmskom festivalu u okviru programa Tjedan kritike, ali i osvojio nagrade za najbolji film na Hong Kong Film Festivalu i Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Mlada BH rediteljica Ena Sendijarević pobjedila je u takmičarskom programu 25.SFF sa debitantskim ostvarenjem Take Me Somewhere

Odabrane su i sudionice masterclassova za snimateljice, mahom uspješne u svom dosadašnjem umjetničkom djelovanju. Sara-Bernarda Moritz hrvatska je snimateljica, a radila je kao direktorica fotografije i koloristica slike na brojnim kratkim filmovima kao što su Sitnica i Otac, a kao druga snimateljica radila je na dugometražnom filmu Plavi cvijet. Slovenska snimateljica Gaja Naja Rojec svoje je znanje do sada gradila kao direktorica fotografije, snimateljica i asistentica kamere, a njezin diplomski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad prvi je slovenski film odabran za sekciju Cinéfondation na Filmskom festivalu u Cannesu. Srpska snimateljica Bojana Andrić iza sebe ima bogato iskustvo rada na brojnim filmskim projektima kao što su Mali Budo, Jesen samuraja, Reži i Trag divljači.

Sudionici masterclassova na trećem izdanju Ponta Lopud Festivala su:

REŽIJA:

Marija Apčevska (Sjeverna Makedonija)

Kukla – Katarina Bogdanović (Slovenija)

Matija Gluščević (Srbija)

Juraj Lerotić (Hrvatska)

Ivan Salatić (Crna Gora)

Norika Sefa (Kosovo)

Ena Sendijarević (Bosna i Hercegovina)

Dušan Zorić (Srbija)

GLUMA:

Florist Bajgora (Kosovo)

Lazar Dragojević (Crna Gora)

Jurij Drevenšek (Slovenija)

Muhamed Hadžović (Bosna i Hercegovina)

Tihana Lazović (Hrvatska)

Milan Marić (Srbija)

Natalija Teodosijeva (Sjeverna Makedonija)

Ivana Vuković (Srbija)

KAMERA:

Bojana Andrić (Srbija)

Sara Bernarda Moritz (Hrvatska)

Gaja Naja Rojec (Slovenija)

  1. Ponta Lopud festival bit će održan od 20. do 24. juna 2023.

Sve novosti i informacije o festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr  te putem društvenih mreža festivala.